Министър Данаил Кирилов: Не е вярно, че сме бездействали за ЧСИ

Нямало никакви основания отново да искат оставката му

Новини
18:32 - 20 Февруари 2020
2293
Министър Данаил Кирилов: Не е вярно, че сме бездействали за ЧСИ

Не е вярно, че сме бездействали за ЧСИ, планираните протестни действия са абсолютно неоснователни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод планирания в понеделник протест и утрешна среща с омбудсмана, организирани от Гражданското сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система "СОЛИДАРНОСТ".

По думите му оставката му често е част от обществения дневен ред, но в този случай няма никакво основание тя да бъде поискана.

„Намирам твърденията за необосновани. Твърди се, че сме бездействали при измененията на ГПК по отношение на изпълнителното производство. Всъщност е точно обратното. Повече от три години много интензивно, много задълбочено изследвахме всички сигнали, жалби, искания и становища във връзка с проблеми в изпълнителното производство. Не искам да връщам времето до 2017 година, когато беше направена радикална промяна в разпоредбите по отношение на заповедното производство в ГПК. Тогава бяхме направили и научна конференция, с участието на изтъкнати български представители на гражданско-правната доктрина. Участваха и представители на съдилищата“, отбеляза той.

Правосъдният министър припомни, че след измененията, инициирани от бившия омбудсман Мая Манолова, гражданите са били защитени от неправомерни действия на частните съдебни изпълнители.

„Направихме пределно възможната балансирана защита на длъжниците в изпълнителното производство. Променихме правилата за уведомяване, променихме и възможността за обжалване на актовете във връзка с изпълнителното производство. Утре ще има среща при омбудсмана, на която аз ще изпратя представители от Министерство на правосъдието. Сега не може да се случи осъществяване на изпълнително производство без длъжникът да е надлежно уведомен, при това – поне двукратно. Първо с уведомление за постановена заповед за изпълнение, а след това и с покана за доброволно изпълнение. След първото уведомяване, длъжникът има възможност да възрази, в който случай се преминава в класическото спорно исково производство. Променихме и правилата. Разширихме възможността да се обжалват действията на съдебните изпълнители. Тогава коригирахме и таксите на ЧСИ по отношение на малките дългове така, че да не може да се злоупотребява с натоварване на длъжници с допълнителни такси“, посочи Кирилов.