Министър Гроздан Караджов дири дали тол таксите не изтичат в нечии джобове

Наследството в АПИ е много тежко, смята той

Политика
11:15 - 19 Декември 2021
3878
Министър Гроздан Караджов дири дали тол таксите не изтичат в нечии джобове

"Повечето пътища в България са под всякаква критика и е много трудно държавата да поиска сериозна такса на тол километър за подобна липса на качество на пътя. Нашата стратегия занапред ще бъде да ремонтираме пътищата и върху тези новоремонтирани участъци да се заплаща тол такса на увеличени километри, да се достигне до 20 000 километра пътна мрежа, за която да се дължи тол такса." Това каза в интервю за Нова телевизия регионалният министър Гроздан Караджов.

Освен това ще направим детайлен анализ дали няма пробойни, от които тол такси да изтичат в джобове, вместо в бюджета. Така че това е първото, което ще направим, а после стратегически ще променим и тол системата да събира пари на честен принцип, казва той.

"Наследството в АПИ е много тежко. В момента има много тежки проблеми с неразплатени суми на министерството към фирмите, които поддържат и почистват пътната мрежа в страната. Смятам, че първо ще реша тях, преди да предприема по-кардинални мерки за повишаване на очевидно неефективната служба. Те не са тайна - около милиард и 100 милиона са сумите, които са натрупани досега. Става дума за един порочен модел, по който изобщо в последното десетилетие са финансирани пътищата", обясни Караджов.

"В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие, че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на година. Ха – представете си сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнение дейности струват толкова като единични цени и съответно министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо", допълни той.

Клипът от "Дунав мост", на който служители обиждат и гонят чужденци, Караджов коментира така: "Най-малкият проблем в този казус е грубото и арогантно държание, което получи своето заслужено наказание. Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да проучи всички платени такси от товарни автомобили през русенското КПП, както и ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко реално тежкотоварни автомобили са влезли и излезли от България, за да сравним дали събраните тол такси от една страна и броя на реално влезлите реално товарни автомобили е един и същи. Ако има драстично разминаване в това, ще бъде първи индикатор за схема на корупция. И тогава вече ще има сериозни последици."