Министър Кирилов: Време е за следващата стъпка

Лозан Панов грозно напусна срещата с госта си

Новини
16:11 - 03 Юли 2019 (обновена)
2987
Министър Кирилов: Време е за следващата стъпка

"Време е да се направи следващата стъпка..."  С този многозначителен коментар правосъдният министър Данаил Кирилов днес излезе от "оглед" на системата за случайно разпределение на делата във Върховния касационен съд (ВКС). Бе му предоставен достъп и до трите колегии - наказателна, търговска и гражданска. Повод за днешното "гостуване" на Кирилов в Съдебната палата бяха негови намеци за системата за случайно разпределение на делата във ВКС. Той ги отправи на прословутото обсъждане на мерки срещу "тримата големи" в правосъдното ведомство, организирано от него.

Кирилов изтъкна, че тогава само бил заявил: "Не казвам, че председателят (на ВКС, б.р.) може да манипулира системата - казвам, че организира възлагането на такава система".
Така дойде, в следствие на поканата от ВКС да разгледа което отделение си иска. Той избра търговското.

Въпреки, че главният сървър е във ВСС, Кирилов след около половин час престой окачестви системата, като - "една система, която е невидима отвън - включително за министъра на правосъдието".

По време на демонстрациите (от страна на техническите лица, защото председателят Лозан Панов, който го посрещна, го остави и си тръгна към кабинета, б.а.) той видимо не бе доволен, задава въпроси и прави хипотези.

Кирилов напомни, че има дебат съвсем скоро във ВСС и че в крайна сметка е взето решение да се извърши независим външен одит на тази система.

"Субект, който не е свързан нито с възложителя, нито с потребителя, нито с разработчика, да оцени рисковете - както вътрешни, така и външни - тази система да се манипулира от техническа страна.

Защото ние сега не видяхме нищо. Ние видяхме един сценарий, който е от обичайното битие на деловодството в този съд (не стана ясно какви са били очакванията за нивото на атрактивост при "джуркане" на дела, б.а.)."
Кирилов имаше забележки най-вече по това как се изключват съдиите от разпределение (например отводи, отпуски и пр.), защо след дълго време стоене и неправене на нищо, на екрана изписва "грешка" (на което получи отговор, че и в една банка, ако операторът дълго не прави нищо, ще изпише така) и най-вече пожела...

"След първата генерация (на номер на дело, съдия и пр.) да изключим акаунта на г-жата."
След въпроси какво всъщност иска стана ясно: работещата на компютъра деловодителка да се "разлогне" като себе си и операцията да се повтори. На това му обясниха, че няма как да стане, защото се разпределя реално дело, информацията се копира и във ВСС и не могат да се подиграват с хората по средата. 

Така минстърът отправи забележка, че са му "отказали да извърши техническа провокация", а случващото се нарече артистично изпълнение, защото не му дали да направи "симулирано дело".

След питането за прокуратурата обаче Данаил Кирилов заяви на медиите:

"Колеги, вие заемате позиция! Написали сте си вашите материали още вчера."

След като обяви, че служителите на ВКС "въвеждат хората в заблуждение", че Лозан Панов е бил "най-големият противник да се извършва технически одит на тази система" (?!), той заяви, че има примери, при които се наема от държавата т. нар. "бял хакер", който да изследва уязвимостта на дадена компютърна система и да предупреди за рисковете. Именно това би искал.

А разговорите и въпросите, които задал във ВСС, го оставили с убеждението, че хората там "никога не са стигали до това ниво..."

"Имаме основание да твърдим, че това е една нелоша система, която обаче се нуждае от грижа, нуждае се от квалификация, нуждае се от поддръжка, нуждае се от одитиране", държавничесик заключи министърът.
След като прати "бял хакер" на Панов, на изпроводяк Кирилов уволни и шефа на затворите. Васил Миладинов ще бъде освободен след посещение на министъра в следсвения арест на "Г.М. Димитров". 

Снимки: Агнес Методиева