Министър Росен Желязков изненадващо: Чакат ни многопартийни правителства

Социалните мерки не са прах в очите на хората, смята политикът

Топ
09:37 - 29 Юли 2020
2172
Министър Росен Желязков изненадващо: Чакат ни многопартийни правителства

В момента се борави с хипотези и те се базират на проучвания и нагласи. Някои от тези, на които социолозите дават предимство, все още не са създадени или не са разгърнали своята партийна структура в страната. Но следващият кабинет няма да излъчи абсолютно мнозинство, ще бъда достатъчно шарен и възможността да влезем в цикъл на многопартийни правителства е вероятен, прогнозира в интервю за БНР министърът на транспорта Росен Желязков. Това е първи подобен коментар от страна на член на настоящото правителство.

Желязков е на мнение, че вероятно ще има „алтернативи” на ГЕРБ, тъй като наближават редовните парламентарни избори. Според него, интересен е въпросът как ще се състави правителство след това, защото „следващият парламент ще бъде фрагментиран, за да е гарант за трудно договаряна коалиционна форма на упоравление”.

Транспортният министър коментира инцидента по време на снощния протест в София: "От десетилетия режимът на граждански прояви е регламентиран, за  да не се стига до физически конфликти, примерът от снощи е класически пример за провокация. Можеше да се стигне до линчуване на обградения в автомобила човек, без да се знае каква е неговата вина. Ситуацията е доста изнервена, особено в късните часове и хладнокръвието на полицията е много важно. Отношенията в обществото би трябвало да бъдат нормални, създаването на социално напрежение няма да доведе до нищо добро."

"Моите права свършват там, където започват правата на друтите", е казал Волтер. Би трябвало полицията да е гарант за реда, подчерта министърът.

Росен Желязков коментира и социалните мерки. На въпрос дали не са закъснели той отбеляза, че дизайнът на мерките е започнал още по време на извънредното положение, а в момента се оформя националното финансиране.

"Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Целта на мерките не са да служат като прах в очите на протестиращите или туширане на напрежението, или като разменна монета за социално и политическо спокойствие. Тези мерки започнаха още по време на извънредното положение в началото на пандемията", каза Желязков.

"Мерките имаха нужда от фини настройки, 60/40 дълго време се настройваше към хората и към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще касаят тази и следващата година. Дълго време чакахме Европейския съвет да вземе решение за финансовата рамка на ЕС до 2027 г.", каза той.

"Имаме план за парите, тепърва ще се приемат отделните параметри на отделните оперативни програми. В момента работим за 2021 г. по всички сектори. Проблемът не е в размера, а в бързината на достигане до хората, затова една голяма част от ОПИК се изтегля и се дава под формата на грантове на малки и средни предприятия. Голяма част от мерките трябва да се ускорят", допълни транспортният министър.

„Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят големите предизвикателства, които пандемията постави. Те са в живота на всеки един гражданин, на всяко едно предприятие. Тук гаранция са и системните партии, и тези, които искайки промяна, знаят, че правовият ред се защитава от демократичните устои и ценности”, категоричен е министър Желязков.

Той очерта и няколко групи протестиращи с различни послания. Едната част, заяви Желязков, не изразяват нито политически, нито социални, нито икономически искания. Другата част, според него, са видимите - тези, които търдят посланието към подобравянето на условията в държавата. Желязков ги описа като "нова генерация, която е имала възможността да живее в чужбина и да знае как функционират европейските държави".