Министърът на културата отговаря на въпроси на граждани (НА ЖИВО)

Откриването на фалшиви читалища е като откриване на политически клубове, смята проф. Велислав Минеков

Политика
08:51 - 30 Юли 2021
2767
Министърът на културата отговаря на въпроси на граждани (НА ЖИВО)

Продължава онлайн рубриката на служебния кабинет „Властта говори! Открито". Тази сутрин на въпроси на гражданите отговаря министърът на културата Велислав Минеков. 

Първи в рубриката „Властта говори! Открито“ миналата седмица на въпроси отговаря министърът на икономиката Кирил Петков.

Минеков мисли за смяна на процедурата за директори на театри, защото засега смята, че не е достатъчно адекватна. Откриването на фалшиви читалища той определя като "откриване на политически клубове". За това отговорност трябва да имат кметовете на общините. "Читалищата в Турция, наричани културни клубове, са направени от Ататюрк. Той е видял българските и те са създадени по този образец. Би трябвало да работи по същия начин в България", казва Минеков.

Той също вижда сериозния проблем от дезинформацията и разпрстранението на фалшивите новини. "Мисля, че няма медии, които да определим като частни", допълва Минеков, според когото има неподходящо финансиране. "Това са подкупи и е една мрачна ситуация за сегашните медии", казва той.

Коментира, че той не стои зад комисията, която даде възнаграждения на популярни изпълнители.  Именно Минеков е трябвало да сложи подписа си в края на документа, макар да не е е стоял зад самото решение.

От 2014 г. е трябвало да започнат приходи от частните хазартни оператори, казва Минеков. Според него загубите са в стойност на милиони левове и някой трябва да обърне внимание именно на това.

Делото на местеното на колекцията от артефакти на Васил Божков не е дело на Министерството на културата. Смята, че тя е наистина ценна на световен пазар. Според министърът трябва да се отбележи как всяка от вещите в нея е пристигнала в колекцията. Търси отговорност от предишните трима министри на неговото място.

Очаквайте подробности!