Министърът на отбраната на Израел: Готови сме за всякакви действия в Ливан

Йоав Галант заминава за САЩ по покана на американския си колега Лойд Остин

САЩ
13:41 - 23 Юни 2024
1640
Министърът на отбраната на Израел: Готови сме за всякакви действия в Ливан

Израел е „подготвен за всяко действие, което може да е необходимо в Газа, Ливан и други райони", заяви днес министърът на отбраната Йоав Галант преди да отпътува за посещение в САЩ.

"САЩ са нашият най-важен и основен съюзник. Нашите отношения са решаващи и може би сега са по-важни от всякога", каза Галант на фона на сериозното изостряне на отношенията с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Израелският министър на отбраната заминава за САЩ по покана на американския си колега Лойд Остин. Той ще се срещне и с държавния секретар Антъни Блинкън, за да обсъдят войната в ивицата Газа и напрегнатата обстановка по северната граница с Ливан, където израелските сили и подкрепяните от Иран бойци от "Хизбула" си разменят огън от 7 октомври насам.

Американската телевизия Си Ен Ен по-рано съобщи, че високопоставени членове на Камарата на представителите са уверили израелската делегация за пълната американска подкрепа в случай на пълномащабна война с "Хизбула".

Осеммесечният конфликт по ливанската граница напоследък се засили на фона на опасенията от по-широк регионален конфликт, който може да привлече САЩ като основен съюзник на Израел.