Министерска караница в парламента

Ревизоро и Десислава Танева влязоха в остър спор заради задаващата се водна криза в Бургаско

Политика
11:48 - 27 Ноември 2020
2465
Министерска караница в парламента

Министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните влязоха в остър спор в Народното събрание по време на петъчния редовен контрол. Десислава Танева се обиди от думите на Емил Димитров, че и нейното ведомство било отговорно за задаващата се водна криза в бургаския регион. Преди това Ревизоро обяви, че месеци наред пишел доклади, включително до няколко министерства, и това на Танева, за да се опита да намери решение за областта, която е изправена пред риска да се превърне в бедстващия Перник от началото на тази година. Но никой не му обръщал внимание. Той обвини "земеделците", че "не си давали язовира", което ядоса принципала на МЗХ. 

Танева призна, че комуникацията й с Димитров понякога е затруднена, иначе досега винаги се били разбирали. 

"Искам да дам отговор на тези обвинения, съждения, които бяха представени от колегата министър на околната среда и водите г-н Емил Димитров в началото на вашето пленарно заседание. Първо, искам да кажа, че ние сме колеги, винаги сме имали пряка комуникация, понякога малко затрудена. Последният ми разговор с него е от понеделник, изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникации и тези наши комуникации да стават чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е проболедувал COVID, видях, че е наистина разстроен. Беше много афектиран в началото. В чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановянето му", коментира Десислава Танева.

Тя посочи, че МОСВ и МЗХГ имат общи теми. "Нашите две министерства, съответно експертите по отделните дирекции винаги участват в работни групи, когато се решават въпроси", каза още Танева.

По думите й тази колаборация е станала много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка, когато има много по-амбициозни екологични амбиции.

"Този разговор беше иницииран от мен, тъй като имаме четири теми, които стоят нерешени в МОСВ. Смятам, че по всички теми след 50-минутния разговор имахме все пак обща визия", каза тя и изтъкна, че е изненадана от това, което е чула.

Снимка: Агнес Методиева