Министерство на културата: През целия си живот Мутафова побеждаваше лошото настроение

Благодарим й за смеха, мъдростта и уроците как да останем вечно млади по дух, написаха от ведомството на Боил Банов

Култура
11:26 - 06 Декември 2019
3746
Министерство на културата: През целия си живот Мутафова побеждаваше лошото настроение

"Отиде си аристократката на българския театър. В навечерието на нейното столетие. Без нея Сатирата няма да е същата. Честит е денят, в който на българската театрална и кино сцена стъпва Стоянка Мутафова. Денят, в който българската и световната публика се сдобива с една от най-талантливите и бляскави актриси, със своята любима лудетина. Благодарните почитатели остават верни на своята Стояна." Това написаха в съболезнователния си адрес от Министерство на културата.

Ето и целия текст:

Как ли не я нарече публиката през годините – „Примата на театъра”, „Урагана Стояна”, „Дръзката Госпожа Стихийно бедствие”, „Неотразимия женски феномен на българското кино”, „Фината аристократка на сцената”, „Бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен”, „Школа за начинаещите артисти”... Стояна + Публика ще продължава да бъде равно на смях на квадрат! Ще я намираме винаги тук, сред нас, на сцената на Сатирата, където беше и ще продължава да бъде нейния живот и съдба.

Благодарим й за положителните емоции, с които даряваше поколения българи, за смеха, мъдростта и уроците как да останем вечно млади по дух. През целия си живот тя побеждаваше лошото настроение. Нека да я изпратим с усмивка, обич, свалени шапки и дълбок поклон!

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия, след това класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова и др.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Холандия, Швейцария и Великобритания.

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“.
Носител е на над 20 почетни знака и редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“.

Пано с отпечатъци, послание и шарж на Стоянка Мутафова ще останат завинаги на Стената на славата пред Театър 199.
Министерството на културата изразява своите дълбоки съболезнования към близките и приятелите на голямата актриса!"