Министри одобриха военна мисия за Киев, която ще обучи 15 000 украински военни

Новини
22:04 - 14 Ноември 2022
2513
Министри одобриха военна мисия за Киев, която ще обучи 15 000 украински военни

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз одобриха създаването на тренировъчна мисия за обучение на близо 15 000 украински военни на територията на съюза.

Миналата седмица беше съобщено, че и България ще се включи в тази мисия и че е възможно обучение да се провежда и на наша територия - на бойни санитари.

В Брюксел днес върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви и че изострянето на отношенията между Сърбия и Косово е най-опасната криза между тях след 2013 година.

Подробностите по военната мисия за Украйна ще бъдат обсъдени утре, когато министрите на външните работи ще дебатират въпроси в сферата на отбраната. Борел уточни, че обучението на украинските военни няма да се извършва само от и в Полша, а и от и в други страни:

"За първи път виждам мисия за военна помощ да преминава така бързо през всички процедури. Надявам се до края на месеца тя вече да бъде действаща".

Министърът на външните работи Николай Милков е запознал колегите си с решението на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и е добавил, че българското правителство разработва различни варианти за участие в мисията.

Жозеп Борел добави, че на прицел ще бъдат и трети страни, които помагат на Русия във войната срещу Украйна, и спомена конкретно Иран и Беларус.

"Много сме обезпокоени от ситуацията на Западните Балкани, където могат да се очертаят няколко кризи", каза Жозеп Борел:

"Мога да кажа, че сме изправени пред най-сериозната и опасна криза от 2013 година. И двете страни трябва незабавно да покажат готовност да намерят начин, за да намалят напрежение. Неприемливо е която и да било от страните да нарушава или игнорира задълженията си по диалога. Оттеглянето на сърбите от институциите създаде вакуум в Северно Косово и в него може да стане най-лошото“.

Борел уточни, че преговорите между двете страни започват тази вечер и допълни, че е готов да свика заседание на лидерите, ако двете страни намерят практическо решение на въпроса с регистрационните номера на колите до 21 ноември. "Не можем да си позволим да нямаме споразумение до тази дата, иначе ще бъдем на ръба на много опасна ситуация", подчерта той.