Минск вини Запада, че пали война в Беларус

Действията за обучение на военни звена като полка "Калиновски" са тревожни, заяви военният министър

Новини
15:09 - 16 Август 2022
2179
Минск вини Запада, че пали война в Беларус

Беларус няма да позволи на Запада да разпали конфликт на територията на страната с помощта на незаконни въоръжени групировки, създадени в Украйна. Това заяви беларуският министър на отбраната Виктор Хренин по време на 10-ата Московска конференция за международна сигурност, съобщава ТАСС.

"Действията на западните държави за създаване и обучение на националистически военни формирования като полка "Калиновски" са тревожни. Според нас тяхната бъдеща цел е съвсем очевидна - началото на гражданска война на територията на нашата страна. Република Беларус няма да допусне Западът да отприщи вътрешен въоръжен конфликт на наша територия с помощта на такива незаконни въоръжени формирования", категоричен бе той.

Хренин подчерта, че "в тигела на украинския военен конфликт те продължават да изковават сили за война срещу Беларус".

Министърът припомни, че съгласно военната доктрина на Минск "действията на държавите, които подготвят терористични и екстремистки организации на своя територия за нападение срещу Република Беларус или за разгръщане на вътрешен въоръжен конфликт в Беларус, са военна заплаха за нас".

Ние ще локализираме тази военна заплаха с всички налични сили и средства, включително чрез превантивни мерки, увери той.