Минус 10 градуса през декември, лято на Коледа

В края на годината ни чакат чести валежи от дъжд и сняг и по-ниски температури

Актуални новини
18:00 - 28 Ноември 2023
8701
Минус 10 градуса през декември, лято на Коледа

Чести валежи от дъжд и сняг и по-ниски температури - ето такова време ни чака през декември според прогнозата на Метео Балканс. Точно около Коледа обаче времето ще е необичайно топло и дори дневните температури ще са над 15 °С. Но към края на месеца температурите ще се понижават и на Нова година отново ще завали. 

Според метеоролозите през първото десетдневие на декември

средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 2 до 5 градуса под климатичната нормата.

Малко над нормата ще са сумарните валежи през последния месец на годната. В повечето райони те ще са между 50 и 70 л./кв.м, в планините и южните части – от 75 до 120 л. /кв.м.

Месецът ще започне с разваляне на времето и валежи от дъжд. Ще е по-често облачно и дъждовно. По-значителни ще са валежите над планините и в Югоизточна и Централна  България. Към 3-4 декември  очаква в крайните северозападни райони, Предбалкана и по високите западни полета да завали и сняг.

Около 5 и 7 декември времето ще се стабилизира, а облачността ще се разкъса.

До края на първото десетдневие след временно прекъсване от юг валежите отново ще се активизират, но ще са предимно от сняг и температурите ще се понижат.

Очаква се влошаване на синоптичната обстановка и сериозен процес ( според GFS модела ). Средните дневните температури ще са типични за сезона и ще са между 6-8 градуса. Предстои чувствително понижение на температурите към края на първото десетдневие на декември.

Очакват се сериозно източно нахлуване и температури под минус 10 градуса в ниските райони. 

Времето през второто десетдневие на декември:

Повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влияние на високо налягане  над Източна Европа. Температурите ще започнат да се понижават, а облачността над нашата страна ще е по-често разкъсана и ще бъде слънчево.

Очакваните температури ще са под минус 10 °С. Ще има условия и за целодневни мъгли.  

Към края на второто десетдневие, между 17 и 20 декември, термометрите отново ще се повишат. Ще е облачно и мъгливо. 

Времето през третото десетдневие на декември:

Затоплянето ще продължава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 26 декември се очакват превалявания, които ще преминават в снеговалежи над планинските райони. По-топло ще се задържи в ниското.

Към момента (27.11.), прогнозите сочат, че около Коледа времето ще е необичайно топло и дори дневните температури ще са над 15 °С. 

Към края на годината температурите ще се понижават. Очакваме и нови валежи от дъжд около Нова година.