Мира Радева: Ходът на Борисов е добър, народът иска мажоритарни избори

Премиерът е прехвърлил топката у противниците си, твърди политоложката

Политика
14:47 - 16 Август 2020
3834
Мира Радева: Ходът на Борисов е добър, народът иска мажоритарни избори

Защо ходът на Бойко Борисов е добър - защото демокрацията, както функционира в момента, не получава достатъчна обществена подкрепа и доверие, виждаме го през всичките 30 години. Виждаме рейтинга на парламента, на депутатите. Усещането е, че някакви хора ни скачат върху главите, вместо да ни служат, какъвто е смисълът - не те да са наши господари, а ние да сме техни господари, размишлява политоложката Мира Радева.

Хората затова са на улиците - защото те не се усещат представени в тази власт и отчасти това се дължи и на факта, че беше омаловажен референдумът за мажоритарните избори.

68% гласуваха в подкрепа на мажоритарните избори и казаха: Искаме промяна на системата на политическо представителство, защото ние не се чувстваме представени.

Така че самото предложение на Бойко Борисов ми се струва рационално. Първо, от гледна точка на исканията на хората. От друга страна, има един хитър политически ход, защото Борисов постави в шах онези партии, които са в опозиция. В момента политическото статукво се крепи от партии, които не искат мажоритарен вот. Всъщност народът иска мажоритарни избори, а партиите не искат,  защото политическите ръководства се страхуват, че няма да си контролират депутатите и ще се смени центърът на власт.

Те не искат и по друга причина - голяма част от партиите в сегашния парламент нямат достатъчно популярни и известни лица, да представят кандидати от типа на кметовете: местен, свестен и известен.

И това ще постави в много трудна ситуация особено малките партии. Ако те искаха, можеха да променят конституцията веднага след референдума, но истината е, че се страхуват.

Какво се оказва - че с това предложение Борисов се опитва отново да прехвърли топката в полето на противниците си, защото един такъв вот едва ли ще събере две трети мнозинство. Ще започнат тежки обяснения защо и колко са вредни мажоритарните избори.

От друга страна, самите протестиращи вече са се хванали гуша за гуша с Борисов, ще си отстояват искането за оставка. Макар че това предложение ми изглежда изключително разумно и адекватно - да се преформулират основите на нашата система, защото тя не удовлетворява гражданите. Но политическата ситуация вече е изключително напрегната, взривена е отвътре и тази идея няма да доведе до успокояване.

Противопоставянето вече е на една емоционална основа, която и най-рационалните, и най-добрите действия не могат да успокоят емоцията. Прехвърлиха се някакви граници от всички.

Чух вече идеи за кръгла маса за обсъждане, да се включат и извънпарламентарни фактори, трябва ни нов обществен договор, защото този вече не се приема.