Мирела Иванова получи Голямата награда „Орфей“ за поезия

Писателката е първата жена носител на престижната награда

Култура
11:03 - 10 Май 2024
1544
Мирела Иванова получи Голямата награда „Орфей“ за поезия

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни постижения в поезията. Призът бе връчен в Деня на Европа - 9 май в Малката Базилика на Пловдив по време на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата бе дадена на Мирела Иванова от заместник-кмета по култура на Пловдив Пламен Панов.

Наградата "Орфей" за изключителен принос в поезията за първи път се присъжда на жена поет, отбеляза директорът на Международния фестивал на поезията „Орфей“ Антон Баев.


Баев допълни, че Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос към поезията тази година се връчва за уникалното вплитане в поетическия език на паметта за подробностите и стремленията към голямото, за онази памет за подробности, която е по-силна от забележителните дати и задължителните за честване събития, за еклектиката на живеенето едновременно тук и оттатък, за съчетаването на живота на играта с играта на живот, за усета да превръща биографиите в агиографии, за разглобяването и повторното сглобяване на поетическия език и за присъствието й като поет и в публицистиката, и в драматургията.


Досегашни носители на приза, който не се дава всяка година, а по изключение, са американският поет Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският поет Атаол Бехрамоглу и пловдивският поет и изследовател на Балканския човек Йордан Велчев.

Мирела Иванова получи приза два дни преди рождения си ден на 11 май, когато пък Българската православна църква почита Светите братя Кирил и Методий.

Поетесата завършва 91-ва Немска гимназия в София и българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Дълги години е главен уредник на къща-музей "Иван Вазов” в София, а от 2016 г. е драматург в Народния театър "Иван Вазов".

Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество “Петък 13”. В продължение на години е литературен наблюдател в редица медии. Сценарист на документални филма за патриарха на българската литература Иван Вазов. Съставител е и на поетични антологии. От 2003 г. до 2016 г. води своя коментарна рубрика в „Дойче веле“.

Мирела Иванова е автор на над 10 книги с поезия и проза, носител на множество награди. Като признание за приноса си в европейската литература и развитието на българо-немските културни отношения през 2008 г. Мирела Иванова получава едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом “Вила Конкордия” в Бамберг, Бавария.