Миро на Лена за отцепниците от ИТН: Лъжа е, че сме предлагали пари и постове

Новини
13:18 - 14 Юни 2022
4846
Миро на Лена за отцепниците от ИТН: Лъжа е, че сме предлагали пари и постове

"Постове и пари не сме предлагали, това не е в нашия инструментариум. "Продължаваме промяната" търси подкрепа за конкретни законодателни решения, ние не искаме да вземаме депутати, които да се присъединяват към нас". В това увери пред БНР зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов. Така той отговори на обвиненията, че властта е купилиа отцепниците от ИТН, които си тръгнаха от парламентарната група. 

Поведението на "Продължаваме промяната" не е фокусирано като крайна цел върху оставането ни във властта на всяка цена, категоричен беше той и добави, че не се страхуват от нови избори.

Мирослав Иванов заяви, че от ПП искат да върнат думата почтеност на дневен ред, защото "през последните около 10-15 години тя отсъстваше от политическия живот на страната".

По темата за Северна Македония, той подчерта, че в ПП не са обсъждали внасяне в парламента на точка за сваляне на ветото пред европреговорите на РСМ:

"Не сме обсъждали тази точка да влиза в дневния ред нито за другата седмица, нито до края на месеца. Тази тема не е обсъждана в ПГ на ПП".

Според Иванов Министерството на регионалното развитие е взривило коалицията:

"Първият раздор в коалицията беше първото решение за АПИ, когато трябваше да се отпуснат 1,5 млрд. лева и министър Гроздан Караджов настояваше да се отпуснат без необходимата отчетност и прозрачност при тяхното разходване. Това се повтори сега, когато обаче г-н Караджов претендираше за сума от над 6 млрд. лева, което щеше да е абсолютен прецедент за бюджет на АПИ в историята на страната".

По думите на зам.-председателя на парламента от ИТН бягат от темата "Капитан Андреево":

"Не коментират какво се случва там, а това е един грандиозен скандал."Капитан Андреево" е не само пропуснати ползи за държавата. Той е порт от Изтока към ЕС, през който минават големи интереси. ... Има съмнения, че там са замесени интереси на хора, свързани с ИТН. Има институции, които трябва да съберат доказателства за това, но докато това не се случи, хората трябва да гледат фактите. Първо, че проф. Христо Даскалов, който към момента е с охрана от НСО, защото обяви публично каква е ситуацията на "Капитан Андреево", му бе поискана оставката от колегите от ИТН заедно с колегите от ГЕРБ. Синхронизирано действие на ИТН с ГЕРБ по тази точка".

Иванов изказа мнение, че ръководството на ИТН е в колаборация с ГЕРБ и с ДПС.

"Това се видя по отношение на избора на гуверньор на БНР. Ясно се видя как ДПС подкрепяше кандидатурата на г-н Каримански. ДПС беше единствената ПГ, която го подкрепи, освен неговата ПГ на ИТН".