Мирослав Зафиров: Възможно е разширяването на конфликта от Газа към Ливан

Най-страшно е не когато Хизбула заплашва, а когато мълчи, заяви нашият човек в ООН

Новини
16:50 - 28 Декември 2023
3348
Мирослав Зафиров: Възможно е разширяването на конфликта от Газа към Ливан

"Възможно е разширяване на конфликта към северния съсед на Израел - Ливан. Ситуацията е изключително нестабилна и може всеки момент да стане жертва на лоша преценка от едната или другата страна", коментира дипломатът Мирослав Зафиров от мисията на ООН в Йерусалим в подкаста "В Обетованата земя с Георги Милков".

Според него има определени фактори, които правят всичко възможно това да не се случи, защото така проблемът в Газа би прераснал в извънредно голям регионален конфликт.

Кога и при какви обстоятелства Хизбула би ескалирала конфликта? Дипломатът, който наскоро се завърна от мисия в Ливан коментира така: "Един от хората, с които се срещнах в Бейрут каза, че най-страшно е не когато Хизбула заплашва, а когато мълчи. Червените линии не са ясно дефинирани. И това е тактика на Хизбула. Те правят впечатление на изключително спокойни и хладнокръвни хора, които вземат решенията си след много внимателна преценка.

При тях няма усещане за идеологическа напрегнатост и повишен тон. Точно това е страшното. Хизбула играе своя игра в региона и това не ги прави по-малко опасни, даже напротив. Включването им в конфликта би било истински голям проблем. Големите играчи в региона си дават сметка и за да не се случи това дори в момента се водят интензивни разговори."

Мирослав Зафиров коментира, че военният потенциал на Хизбула е несравнимо по-голям от този на Хамас. В подкаста той разказа за хуманитарната ситуация в Газа, за целите на израелската армия и очакваните в следващите седмици активни военни действия в южните части на ивицата.