Мишел Бачелет се отказва от втори мандат в ООН

Тя обяви решението си в речта си на откриването на сесията на Съвета по човешките права

Свят
14:59 - 13 Юни 2022
1728
Мишел Бачелет се отказва от втори мандат в ООН

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет няма да се кандидатира за нов четиригодишен мандат след изтичането на настоящия, който беше помрачен от критики заради действията ѝ относно положението на уйгурите и други мюсюлмански малцинства в провинция Синцзян в Китай, съобщава "Асошиейтед прес".

70-годишната Бачелет заема поста от септември 2018 г. Тя обяви решението си в речта си на откриването на сесията на Съвета на ООН по човешките права, уточнявайки, че това е последното ѝ изказване пред 47-членния орган.

Информацията за оттеглянето на бившия президент на Чили от настоящия й пост след изтичането на мандата й на 31 август бе потвърдена и от говорител на нейния офис.

Наскоро генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който избира върховния комисар по правата на човека, заяви, че продължава да подкрепя Бачелет, след като тя беше упрекната от САЩ и други държави. Критиците на Бачелет твърдят, че по време на визитата й в Китай миналия месец тя не е предприела достатъчно действия срещу предполагаемите нарушения на човешките права на уйгурите в Синцзян. По време на това посещение Бачелет разговаря с китайския президент Си Цзинпин и с други висши представители на китайските власти.

По отношение на ситуцията в Русия Бачелет е заявявала, че произволните арести на "голям брой" протестиращи срещу войната на президента Владимир Путин в Украйна са "тревожни". Тя изрази загриженост относно увеличаването на цензурата и ограниченията върху независимите медии в Русия.