Мишел Барние осъди Борис Джонсън

Британският премиер не искал да следва европейските регулации, въпреки договора

Свят
11:44 - 12 Февруари 2020
2801
Мишел Барние осъди Борис Джонсън

Главният преговарящ за Брекзит от странта на ЕС Мишел Барние излезе с остра критика към британския премиер Борис Джонсън.

Той го порица заради думите му, че Обединеното кралство няма да следва европейските регулации сега, когато страната вече е напуснала Общността официално, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

Барние заяви, че по този начин Джонсън предприема „две или три стъпки назад“ и освен това нарушава вече договорените споразумения между Лондон и Брюксел.

„Да сме наясно – политическата декларация, на която се съгласихме, дума по дума, ред по ред, с Джонсън миналия октомври остава и ще остане основата на всички преговори“, заяви Барние.

„И това включва договарянето на силни гаранции, които да осигурят честна конкуренция и високи общи стандарти“, допълни той. 

Барние заяви това по време на свое изказване пред Европейския парламент в Страсбург, където присъстваше и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ЕС вече представи своята позиция по бъдещите преговори за търговията с Великобритания, а парламента обсъждаше резолюцията върху позициите на Брюксел за партньорството между Общността и Лондон, която ще бъде гласувана окончателно днес.