Мишките са много емоционални същества

Новини
17:04 - 03 Април 2020
1657
Мишките са много емоционални същества

Въпреки че е трудно за нас, хората, да разпознаем чувствата и емоциите на мишките, те са изписани по техните пухкави малки личица, пише БГНЕС.

С помощта на специална апаратура, изследователи надеждно улавят изражения на мишките на радост, страх, болка и други основни емоции. Резултатите са част от изследване на „Сайънс Нюз“ и предоставят работно ръководство за учените, които искат да разберат как емоции като радост, съжаление и съпричастност протичат при животни, различни от хората.

Използването на апаратура за разкриване на емоциите на мишките е „изключително вълнуваща посока на работа“, казва Кей Ти, невролог от Института за биологични изследвания в Калифорния.

Неврологът Надин Гогола от Института по невробиология „Макс Планк“ в Германия и колегите й предизвикват преживявания при мишките с цел да събудят различни емоции. Подсладената вода предизвиква удоволствие, дръпването на опашката предизвиква болка, горчивата хининова вода създава отвращение, инжектирането на литиев хлорид предизвиква гадещо неразположение, а място, където преди това са били подложени на стрес, предизвика страх. При всяка настройка високочестотни видеокамери улавят фини движения на ушите, носовете, мустаците и други части на лицата на мишките.

С помощта на специалната апаратура успяват да се уловят фини движения на лицето, идващи с добри или лоши преживявания. Например, по лицето на мишка, пиеща подсладена вода – и очевидно щастлива от това – ушите се придвижват напред и се сгъват в задната им част към тялото, а носът се движи надолу към устата. Мишка, дегустираща горчив хинин, изпъва ушите си право назад, а носът също се извива леко назад.

Активността на нервните клетки в мозъка на мишките също се променя с различните емоции, показват други анализи. Тези клетки пребивават в мозъчната кора, място, за което се знае, че участва и в човешките емоции.

Тези връзки между мозъчната активност и изражението на лицето могат да дадат представа за нервната основа на емоциите и какво се крие зад разстройства като тревожност и страх, предполагат изследователите.