МИСИЯ "9 МИЛИОНА": Повече българчета? Когато им построим пътища!

СИНПИ на социалиста Калоян Паргов предлага радикална реформа за борба с демографската криза

Политика
23:00 - 22 Февруари 2023
1873
МИСИЯ "9 МИЛИОНА": Повече българчета? Когато им построим пътища!

Стратегическият институт за национални политики и идеи стартира серия от конкретни действия и предложения към бъдещата власт в сферата на икономическото и социалното развитие, за да бори, ако трябва и с радикални мерки, демографската криза в страната. Организацията, създадена миналата година от социалиста и бивш шеф на БСП-София Калоян Паргов, подпомага и една от големите фондации в сектора "Мечта за дете", която пък настоява за ранен и навременен скрининг на младите и профилактика на репродуктивните способности. За да не стане твърде късно да се раждат българчета. 

А според СИНПИ мисията "9 милиона" може да се осъществи само тогава, когато държавата стане силна и предложи на семействата подходяща и стабилна среда, уточни Паргов на среща на основателите тази вечер. 

"Повечето дискусиите се въртят около изказвания и статистика за раждаемост и смъртност, но има много по-важен и комплексен елемент. А именно - характеристиката за силната държавата. Това е силна икономика плюс среда, помагаща за борбата с демографската криза. 3 милиона избягаха от родината, починаха за последните 3 десетилетия, а раждаемостта силно намаля. Политическата криза в последните 2 години никак не помага на хората", предупреди той. 

Бившият министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски - проф. Иван Данов пък обясни и допълни, че огромната социална и икономическа ножица между севера и юга в България се дължи на фундаментално забавяне на развитието на инфраструктурата. 

Според стратезите тъкмо пътното строителство, което да гарантира свободното движение на стоки и капитали не само на изток от София към Черно море, но и осигуряването на коридорите от гръцките пристанища към Румъния и към Западна Европа, е в основата и на борбата срещу демографската криза. 

За тази цел Стратегическият институт на Калоян Паргов подготвя документация за бъдещо внасяне за разглеждане и от парламента след вота на 2 април, и от изпълнителната власт след конституирането й.