Мистериозно изчезнал в Бермудския триъгълник кораб беше открит след 95 години

“Cotopaxi” беше в основата на множество митове, легенди и филми

Новини
15:10 - 03 Февруари 2020
3238
Мистериозно изчезнал в Бермудския триъгълник кораб беше открит след 95 години

Изчезналият параход “Cotopaxi”, чието мистериозно изчезване в т.нар. Бермудски триъгълник преди 95 години беше в основата на множество митове, легенди и филми, беше открит в океанското дъно близо до Сейнт Аугустин, Флорида, пише американската редакция на вестник Huffington Post, цитиран от Агенция "Фокус".

„Беше много вълнуващо“, каза Майкъл Барнет, гмуркач, автор и учен, който участва в откриването на потъналия кораб.

„Правил съм множество гмуркания (за откриване на) потънали кораби, но този е специален“.

Барнет е един от главните гмуркачи и откриватели на ново телевизионно предаване, което ще включи откриването на потъналия кораб в своя премиерен епизод.

Корабът “SS Cotopaxi” отплава на 29 ноември 1925 г. от Чарлстон, Южна Каролина за Хавана Куба. Преди да стигне до крайната си дестинация той мистериозно изчезва. До този момент от кораба или от неговия екипаж не е откривана дори следа, което е и причината той да стои в основата на много легенди за Бермудския тригъгълник.

Параходът е включен във филм на популярния режисьор Стивън Спилбърг, а в последните години в социалните мрежи често се появяват и твърдения, че вече „призрачния кораб“ е бил забелязван, празен и съвсем цял, близо до бреговете на Куба.

Но както изглежда корабът си е стоял кротко на океанското дъно. Барнет и неговият екип, като сглобили множество исторически документи, успеки да открият данни за авариен сигнал, предполагаемо изпратен от парахода на 1 декември 1925 г. Чрез този сигнал те успели да открият вече познат на учените неидентифициран потънал кораб, който по-късно, чрез множество улики, се установило че е именно „Cotopaxi”.

„Има няколко елементи, които потвърждават това, като размера на кораба“, каза той.