Митничарка от Петрич осъди прокуратурата на 15 000 лв. за незаконно обвинение

Виолета Ч. бе набедена, че е помогнала на Николай Методиев-Пилето да внесе китайски стоки през ГКПП-Кулата на занижени цени

Общество
17:59 - 04 Април 2023
5125
Митничарка от Петрич осъди прокуратурата на 15 000 лв. за незаконно обвинение

Митничарка от Петрич осъди прокуратурата на 15 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, които претърпяла заради незаконно повдигнато обвинение и неоснователно водено наказателно производство, което е било прекратено.

Виолета Ч. в исковата си молба е поискала 140 хил. лв. обезщетение, но Софийският градски съд на първа инстанция й присъди 15 хил. лв.

Бившата митничарка бе една от 19-те обвинени като извършители или помагачи за внос на стоки от Китай на занижени цени през юли 2003 г. през ГКПП-Кулата. В групата освен митничари и шофьори на камиони беше и бизнесменът Николай Методиев-Пилето, за когото тогава се твърдеше, че е реалният вносител на стоките - обувки, дрехи, домашни потреби и др. като общата митническа стойност на контрабандираните стоки бе оценена на 413 107 лв.

През май 2007 г. на митничарката е било повдигнато обвинение за 15 случая на помагачество на контрабанден внос на стоки, като е извършила престъпление по служба. Година по-късно тя напуснала работа. Делото срещу голямата група няколко пъти мина през различни инстанции и в крайна сметка с прокурорско постановление от август 2017 г. наказателното производство срещу Виолета е било прекратено. Мотивът бил, че извършеното покрива критериите за дисциплинарно нарушение, но не съставлява престъпно деяние.

Петричанката твърди, че в резултат на воденото срещу нея наказателно производство е било компрометирано името й както в родния й град, така и в цялата страна. Претърпяла страх и притеснение, пострадала професионалната й реализация, влошили се отношенията й с близки и познати, изпитвала страх, че ще бъде несправедливо осъдена, влошило се здравословното й състояние.

Съдът отчете, че делото е продължило 10 г. и три месеца, което въпреки сложността му, е прекалено дълъг срок. През това време жената е изпитвала негативни емоционални вреди в личен план. Незаконно повдигнатото обвинение я лишило от кариера в държавната администрация за повече от 10 г. Тя е търпяла стрес и притеснение за своята съдба и тази на детето си, неприятни изживявания и огорчение в професионален план.

Освен обезщетението от 15 хил. лв. прокуратурата ще трябва да й плати и разноските по делото около 1300 лв.

Решението на СГС обаче не е окончателно и може да се обжалва.