Митрофанова: „Евроатлантически подлоги” не беше към България

С вас имаме специални отношения – дали сте ни писмеността и православието, казва руският посланик

Актуални новини
10:42 - 07 Март 2022
3153
Митрофанова: „Евроатлантически подлоги” не беше към България

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова увери пред Би Ти Ви, че не имала предвид България, когато използва израза "евроатлантически подлоги". В неделя тя бе на среща с премиера Кирил Петков, на който се извини и обеща занапред да има конструктивен тон.

Иначе Митрофанова обясни, че с България имат специални отношения и те винаги са били такива.

"Прекрасно знаем, че от България е дошла нашата писменост, православие, ценим всичко това. Винаги сме имали и имаме специални отношения с България. Това трябва прекрасно да го разбират", каза тя.

Митрофаова не се притеснява, ако бъде изгонена от Българи.  "Ако аз си тръгна, как ще има диалог, как ще разговаряме, ако няма дипломати? Това ще е непродуктивно. Искам да ви напомня, че по времето на Втората световна война дипломатическата мисия на СССР е работила тук, в България, въпреки, че сме били от различни страни на фронт", аргументира се тя.

Определи като "демонстративна акция" изгонването от България на двама руски дипломати за шпионаж. И добави, че такива обвинения за шпионаж не са били представени.

Изтъкна, че случващото се в Украйна не е война, в военна операция за освобождаването на Донецка и Луганска области, които осем години се намирали "под иго" на Украйна и "издевателствата на киевския режим".

Тя изтъкна още, че никакви преговори с Украйна през тези осем години не действаха. "Минските споразумения, които можеше да бъдат подписани през тези осем години и всичко да приключи мирно, не бяха спазени, нещо повече - Киев се отказа от тях, затова се случва това, което се случва", каза тя.

Относно кога ще приключи случващото се в Украйна, Митрофанова отговори: "Украйна не е малка страна и аз смятам, че всичко скоро ще приключи". Според нейните очаквания скоро трябва да има мир.

Митрофанова даде да се разбере, че няма човек, който не би страдал с цялото си сърце и не би съчувствал на тези хора. "И на майките, чиито синове и от руска страна са отишли на фронта. Това е огромна беда, че Русия се сражава с режима в Украйна. И все пак това е неизбежен резултат от действията на киевския режим за последните осем години", каза тя.

Уловията да се постигне мир - "Когато изцяло бъдат освободени тези две области и когато тези нацистки формирования бъдат или унищожени, или разформировани”.