Митрополит Антоний от Париж пред Lupa.bg: "Нотр Дам" ще възкръсне в целия си блясък!

Искрата на този духовен фар на християнството отново ще бъде запалена в сърцето на Франция, вярва Западноевропейският владика

Култура
13:07 - 21 Април 2019
4056
Митрополит Антоний от Париж пред Lupa.bg: "Нотр Дам" ще възкръсне в целия си блясък!

„Всички ние, християните, много скоро се надяваме да видим отново възкръсналата катедрала „Нотр Дам“ в нейния блясък. Това е една голяма светиня за всички християни не само във Франция, но и в целия христински свят“. Това сподели от Париж специално за Lupa.bg Западно и Средноевропейският митрополит Антоний по повод изпепеляването на голяма част от величествения храм миналия понеделник.

Българският владика се надява многовековната архитектурна сграда, която  носи отпечатъка на времето, в което е направена, все пак да бъде възстановена в целия си блясък. „И се надяваме отново да бъде запалена искрата на този духовен фар на християнството в сърцето на Франция“, каза митрополитът.

„В дните, когато честваме Лазарова събота и Цветница всички ние обръщаме погледите си с надежда към нашия Спасител Господ Иисус Христос Божествения Син, за който няма нищо невъзможно, изхождайки от разказа за възкресението на тридневния Лазар. Тук в сърцето на Франция, в Париж, ние скърбим, виждайки, че такава многовековна светиня е опожарена. Но вярваме, че „Нотр Дам“ ще възкръсне и се надяваме на Божията любов и милост, така както Христос на Лазаровден преди толкова години е извършил това велико чудо – възкресяването на Лазар“, сподели дядо Антоний пред Lupa.bg. Той поздрави всички православни християни с Цветница, а католиците с Възкресение Христово.

Негово Високопреосвещенство днес отслужи Архиерейска Света литургия за Връбница в българския храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски” в Париж. Точно на този ден преди тринадесет години, българската църковна община във френската столица влезе в настоящия молитвен дом, предоставен за самостоятелно ползване от Парижката католическа архиепископия.



През Страстната седмица в Lupa.bg очаквайте интервю с митрополит Антоний по случай Възкресение Христово