Митрополит Антоний пред Lupa.bg: Голяма чест е да служа в базиликата в Рим, където са служили Кирил и Методий (СНИМКИ)

Актуални новини
21:33 - 28 Май 2021
10151
Митрополит Антоний пред Lupa.bg: Голяма чест е да служа в базиликата в Рим, където са служили Кирил и Методий (СНИМКИ)

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи на 27 май историческа Света литургия на български език в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, в чиято крипта е гробът на Свети Кирил Философ. В присъствието на президента Румен Радев и на българска държавно-църковна делегация в криптата на църквата владиката извърши и молебен. След литургията българската делегация се поклони и на параклиса, посветен на Светите братя в “Сан Клементе”, а после и на гроба на Свети Кирил в криптата.

Извършването на Света литургия на български език в емблематичния римски храм „Сан Клементе“ е по примера на богослужението, отслужено от славянските просветители Светите братя Кирил и Методий при пребиваването им във Вечния град през деветото столетие. Тогава просветителите представят на папата и западните духовници не само превода на свещените книги на славянски език, но и на богослужението. Сега за пръв път православен архиерей в служение с клирици от Западната епархия на Българската православна църква отслужи подобна литургия в историята на централния олтар на древната базилика. На литургията присъстваха и висши представители на Ватикана.

"За нас това е голяма духовна радост да можем да служим, след повече от десет века, върху престола, където Светите братя Кирил и Методий са отслужили една от първите си литургии, след като папа Адриан II благославя превода на Свещеното писание и богослужебните книги на славянски език. Още по-важно е, че службата е върху самите мощи на Свети Климент папа Римски, които са били донесени от Светите равноапостоли братята Кирил и Методий като духовен подарък на папа Адриан II", сподели от Рим Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний пред Lupa.bg.

"Наистина това за нас е едно голямо постижение, което е възстановяване на тази традиция, която чрез Светите братя и ние като техни последователи, възприемаме и извършваме", сподели владиката. Той изрази надежда, че с тази историческа литургия ще бъде установена традиция всяка година на 24 май, когато честваме паметта на Светите равноапостоли братя Кирил и Методий, български духовник да отслужва литургия на български език в базиликата "Сан Клементе".

"Благодарни сме на Светия престол и на всички сътрудници на папа Франциск за предоставената ни възможност. Това е една висока оценка и за просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий, чийто съвременници сме ние", каза митрополит Антоний пред Lupa.bg.

Западноевропейският владика припомни, че покойният папа Йоан Павел II обяви Кирил и Методий за съпокровители на Европа. "Това е най-голямото признание, което България може да ползва в целия свят, защото Светите братя Кирил и Методий са признати в целия християнски свят и за нас това е една висока чест да можем да бъдем продължители на тяхното дело", коментира още Негово Високопреосвещенство.

"Няма как сърцето ти да не трепне, когато връщайки се назад в историята и знаейки, че това място е било благословено от Светите братя Кирил и Методий и от мощите на Свети Климент папа Римски", сподели вълнението си митрополит Антоний. И добави: "Няма как човек да няма този свещен трепет и плам в своето сърце и за нас наистина е голяма духовна радост, чест и привилегия, че можем да служим върху престола, където са служили Светите братя Кирил и Методий".

Владиката сподели своите впечатления и от аудиенцията при папата на българската делегация начело с президента Румен Радев. Дядо Антоний се познава отдавна с папа Франциск и по време на посещението на Негово Светейшество в България Западноевропейският митрополит бе символичен домакин на папата преди посещението му в Светия Синод и срещата му с патриарх Неофит.

"Ауидиенцията при папата има протоколен характер, но типичното непринудено държане на Франциск й придава и леко личен характер, защото той, обръщайки внимание на всеки един и разменяйки по няколко думи проявява лично отношение към всеки един, който е отишъл", сподели митрополит Антоний.

"В крайна сметка това е една среща, която ни връща назад във времето и възпроизвежда мисията на Светите братя, които идват като църковни дипломати, за да изпросят богослужение на славянски език," коментира владиката. "Тази църковно-държавна делегация продължава символично тяхното дело и е мост между Изтока и Запада", смята Западно- и Средноевропейският владика.

Стремежът на ръководството и клира на Западно- Средноевропейска епархия на БПЦ е постепенно честването на Св. св. Кирил и Методий в Рим да излезе от тесните рамки на формалното протоколно поднасяне на венец при гроба на Св. Кирил и прием в посолството. То трябва да следва традициите, завещани от тях: тяхното дело да е мост между Източната и Западната църква, да свидетелства за стремежа към единство в прославата на Бога.