Младен Маринов: Всички партии купуваха гласове

Сигналите не са повече от предните избори

Новини
16:53 - 11 Ноември 2019
1928
Младен Маринов: Всички партии купуваха гласове

Сигналите за купуване на гласове на тези местни избори не са повече от сигналите по време на вота преди 4 г., каза вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в Благоевград.

"През 2015 г. са били 2500, сега 1700. Образуваните досъдебни производства сега са по-малко - 102, срещу 127 тогава. Има лица, които са с постоянни мерки за неотклонение, например в Плевен. Тези избори не са по-проблемни. Имаше много емоция, много сигнали почти срещу всички политически сили, които участват, че купуват гласове. Предупредителните протоколи, които сега са съставени са повече", допълни Маринов.

Той участва в национално научно-практическа конференция "Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието срещу корупционни престъпления в Република България", организирана от Правно-историческия факултет на на Югозападния университет "Неофит Рилски", под патронажа на главния прокурор Сотир Цацаров.

На форума присъстваха още зам.-главният прокурор Иван Гешев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на КС Борис Велчев.

"Борбата на МВР с вътрешната корупция беше посочено като положителна практика в докладите по механизма за сътрудничество и оценка. Създаден бе нов орган, който приоритетно да разследва корупция по високите етажи. Ще взаимодействаме с КОНПИ, Спецпрокуратурата и главния прокурор за разкриване на корупционни практики", каза министър Маринов. Той коментира случаите с къщите за гости, като един от случаите, където средства, отпускани за развитие на определен регион, могат да се използват по престъпен начин", допълни Маринов.

На въпрос на медиите за палежите на колите на шефа на Агенция "Митници" Георги Костов, министърът обясни, че огънят е тръгнал от единия автомобил, собственост на дъщерята на г-н Костов. "Чакат се експертизи да се види дали става въпрос за самозапалване или палеж. Другият автомобил е бил в близост и само е опушен", уточни Маринов.

За двете убийства в Кюстендилско, станали в събота пък каза, че те са битови и са свързани с нарушени лични отношения между граждани. "Наистина в един ден две убийства е сериозно нещо, но те не са свързани по между си. И в двата случая са задържани извършителите", съобщи министърът.

На конференцията пък председателят на КС Борис Велчев определи създаването на КПКОНПИ като странна и екзотична. "Основният държавен орган, призван да се бори с корупцията, бе развит в мега орган, с включени много допълнителни функции. Ако определено явление ти е приоритет, то трябва да се вижда. Надявам се законодателят да помисли в тази посока дали да не отхвърли част от функциите на тази комисия. Наивно е да се мисли, че някой държавник ще декларира в официалната си декларация получени подкупи", обясни Велчев, който бе главен прокурор допреди 7 г. Каза, че за разкриване на корупционни практики трябва да работят и над 70-те контролни органа, а не само полицията и прокуратурата. Само 4% от досъдебните производства за корупция са разкрити от контролните органи.