Младите психясват от мръсния въздух

Азотните оксиди водят до параноя

Актуални новини
19:49 - 27 Март 2019
2233
Младите психясват от мръсния въздух

Британски учени установиха връзка между мръсния въздух и епизодите на психоза сред тийнейджърите, съобщи Ройтерс. Вероятността от психотичен епизод е два пъти по-голяма за децата и тийнейджърите, които живеят в градове в сравнение с връстниците им от селските райони, твърдят учени от лондонския Кингс колидж.

"Изследването ни не показва, че замърсителите са причинили психотичните преживявания сред тийнейджърите, но резултатите ни насочват, че мръсният въздух може да допринася за връзката между живота в град и психотичните преживявания" - каза ръководителят на изследването Джоан Нюбъри.

Учените са използвали данни от 20-годишно изследване сред 2200 британчета, родени през 1994 и 1995 г. Те са ги сравнили с информация за замърсяването на въздуха в страната от 2012 г. , когато децата са били на около 17 години.

Около 30 процента от обхванатите в изследването деца са съобщили за поне едно психотично преживяване, когато са били на възраст от 12 до 18 години. Най-голяма честота на тези епизоди има в градовете с високо излагане на азотен диоксид, азотни оксиди, фин прах и дим.

Младежите, които преживяват психотични епизоди - чуват гласове или имат силна параноя, могат да развият психични разстройства като шизофрения и други заболявания.