Младият актьор Богдан Бухалов се вдъхновява от Левски за ролята на Бойчо Огнянов

Студентът на Пенко Господинов дебютира във Варна с "Под игото"

Култура
11:15 - 14 Септември 2023
4111
Младият актьор Богдан Бухалов се вдъхновява от Левски за ролята на Бойчо Огнянов

Спектакълът "Под игото" на режисьора Бина Харалампиева открива новия сезон във Варненския драматичен театър, а в ролята на Бойчо Огнянов на варненска сцена ще дебютира младият актьор Богдан Бухалов. 26-годишният артист е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ в първия клас на доц. Пенко Господинов. 

"В „Под игото“ срещаме различни български характери - от най-възвишения образ до нагажденците и предателите. За мен Бойчо Огнянов е представител на изчезналите родолюбци, готови на всичко за България. 500-те години робство сякаш са накарали българите да се съберат вътре в себе си и да се грижат само за собственото си оцеляване. Но моят герой Бойчо Огнянов е различен. Той донякъде е прототип на Васил Левски", споделя за новата си роля Богдан Бухалов.

"Образите и на двамата се характеризират с абсолютно себеотрицание. Те не търпят неправдата и горят за народното дело, всичко останало поставят на второ място, дори любовта. Като спечелва младата учителка Рада Госпожина за каузата на Освобождението, на която се е посветил, Бойчо Огнянов повлича със себе си и любовта. Безрезервно отдаден на националната идея и изключително последователен в действията си, той е ярък образ.

Да се пресъздаде такъв героичен персонаж е трудно, доколкото днес той няма аналог и не можем да си представим чисто психологически какво е било поведението му. Затова пък съществуват много исторически документи, които ми помагат да търся проекции на Бойчо Огнянов във въображението си. Старая се да не го превръщам в икона, за да остане образът достоверен и пълнокръвен", казва още младият актьор.

"Играл съм и в други произведения на Иван Вазов, като „Нова земя“, режисьорски прочит също на Бина Харалампиева. В драматургичния вариант на „Под игото“ Юрий Дачев е успял да пресъздаде едновременно архаичния и съвременния български език. Сигурен съм, че мнозина млади хора се натъкват на непознати думи в романа.

Аз самият, признавам си, не се задълбочих особено в „Под игото“, когато го учехме в гимназията, но сега прочетох романа много внимателно и специално си извадих някои неясни пасажи, за да намеря съвременното им значение. Беше ми много интересно, особено ми допадна лекият ироничен подтекст на Вазовия стил, въобще преоткрих за себе си „Под игото“, откровен е Богдан Бухалов.

"Радвам се, че това ми се случва във Варна, сред страхотните колеги от Варненския театър, с които работя за пръв път. Аз съм доста затворен човек, но тук ме посрещнаха топло и бързо се почувствах сред приятели, с които мога да бъда такъв, какъвто съм", признава актьорът.

Богдан Бухалов е роден през 1997 г. в Хасково. Завършва Финасово-стопанска гимназия „Атанас Буров’’ в родния си град и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Играе в трупата на Малък градски театър „Зад канала“. Участва с водещи роли в редица постановки, сред които „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс, „Нова земя“ от Иван Вазов, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ от Яворов, „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес, „Червено и черно“ от Стендал и др.

Премиерните спектакли на "Под игото" са на 19 и 21 септември.