Мляно печено с гъби и сметанов сос

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:20 - 09 Септември 2022
2975
Мляно печено с гъби и сметанов сос

Продукти

400 г смляно месо по избор – телешко или смес със свинско

250 г печурки или други гъби

сол и черен пипер

2 филии хляб

1 глава лук

1 яйце

2 с.л.олио

175 мл доматен сок

150 мл зеленчуков бульон

1 кг картофи

1 с.л. брашно

80 мл течна готварска сметана или прясно мляко

 

Приготвяне

Заделят се 125 г печурки. Останалите се накълцват на много дребно – най-добре в блендер. Смесват се с 1 ч.л. сол и се оставят да постоят към 1 час.

Хлябът се накисва във вода. Обеленият лук се наситнява. Гъбите се отцеждат през цедка като се събира отделилият се сок.

Омесва се каймата със ситните гъби, изстискания хляб, яйцето, сол, черен пипер. Оформя се в продълговата форма – като хлебче. Запържва се от всички страни в загрятото олио до образуване на коричка.

Слага се в тавичка и се сипва смесеният доматен сок с бульона и гъбената вода.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 180 градуса около 30 мин. като може да се обърне веднъж.

Картофите се сваряват в подсолена вода за около 20 мин. Заделените печурки се нарязват на филийки.

Изважда се мляното печено и в тавичката се добавят печурките. Брашното се разбърква в сметаната и се изсипва при гъбите. Готви се на тих огън 5 мин., подправя се със сол и черен пипер.

Печеното се нарязва на филийки, слага се върху соса и се гарнира с обелените картофи.