Мнение: Разпитът на премиера е димка за народа

Актуални новини
08:12 - 09 Февруари 2022
2595
Мнение: Разпитът на премиера е димка за народа

Имаме множество сигнали за работата на главния прокурор, част от тях предполагат нарушения. Свързани са все с такива нарушения, за които конституцията казва, че са достатъчни, за да може министърът на правосъдието да сезира ВСС. Това коментира зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев пред Нова телевизия.

И очакваме този или следващ състав на ВСС да има морала и да изпълни своята функция и задълженията си да постави на открита дискусия и по същество този въпрос. Не искам да вярвам, че ВСС е един обречен орган и ще говорим за него с гласовете на този или онзи, допълни той.

Според него няма изненада в решението на КС, нещата просто си дойдоха на мястото. Смятаме, че имаме достатъчно данни за тежко нарушение - системно неизпълнение на служебните задължения и накърняване престижа на съдебната власт, допълни той. 

Тежко нарушение е термин, който не е непознат като фигура и липса на конкретика в правото - той може и ще бъде напълнен в съдържание, коментира още Ганчев.

Някои от тези имена или казуси непознати ли са ви - на вас или обществото, като "Ало, Ваньо", тефтерчета..., защото те са известни дори преди премиерът да ги каже. Тук говорим за едно последователно действие или бездействие на прокуратурата, които не съответстват на очакванията на обществото, каза той на въпрос дали в сигналите се среща някое от имената

Не мисля, че се изнесе нещо, което да предполага разпит на премиера. С неговия разпит и този на Лена Бориславова, се отклонява общественото внимание от темите, които са актуални. Въпрос е като какви отиват те, попита Ганчев. И обяви, че като гражданин е радостен, че едно такова изказване на премиера е провокирало прокуратурата да работи. За мен е фабула какво се крие зад този разпит, освен привличане на внимание, защото това са имена, които са публично известни, допълни той.

Нека не си говорим с ВСС през медиите, дайте ни малко време да подготвим документите, отказа той да даде подробности за сигнала срещу Гешев, който министерството подготвя. И обясни, че сигналът ще бъде внесен във ВСС в най-скоро време. Трябва внимателно да свършим работата си, за да може тези искания да дадат своя резултат.

Постоянно се налага да обясняваме на европейските си партньори защо няма ефективни разследвания за корупция по високите етажи на властта, коментира още зам.-министърът.

Ако има сигнали за престъпления - следва да се сезира и прокуратурата, каза още той, но не даде конкретен отговор дали има такива.