Многоглаво създание в зоопарка на Париж има 720 пола

Слузестото няма уста, очи и стомах, но може да решава различни задачи

Новини
22:27 - 17 Октомври 2019
9571
Многоглаво създание в зоопарка на Париж има 720 пола

Зоопаркът в Париж представи своя нов екзотичен обитател, наречен "капка". Многоглавата слуз (Physarum polycephalum) е жълта на цвят разновидност на слузестата плесен. Прилича на гъба, но се държи като животно.

Живият организъм няма уста, стомах или очи, но притежава способността да преработва храна.

Яркожълто на цвят, слузестото създание може да пълзи със скорост до 4 сантиметра в час. То няма мозък, но може да решава различни задачи, ако бъде разрязано наполовина, може да съедини отново двете си части.

Physarum polycephalum не е нито растение, нито животно, нито гъба. Тази слуз не притежава мъжки или женски пол, а цели 720 пола. Способна е да се разпада на отделни организми, които после да се слеят обратно в един.

Подобни едноклетъчни същества са се появили преди около половин милиард години, но за първи път за тях се заговори през май 1973 г., когато жителка на американския щат Тексас открила увеличаващо бързо размерите си жълто петно в задния двор на къщата си. Живият организъм с извънземна външност бързо стана медийна сензация.

Тексаската "капка" загина толкова бързо, както се появи. Светът забрави за необикновената слуз, но през 2016 г. учените публикуват изследване, в което твърдят, че тази слуз притежава своеобразна памет.

Биолог от Националния център за научни изследвания във Франция разказва, че слузта може да бъде обучена. Учените са успели да я научат да избягва вредните за нея вещества и след като повторили експеримента година по-късно, съществото демонстрирало усвоените навици.

Слузта може също така да решава различни проблеми – открива най-краткия път през лабиринт и предвижда промените в обкръжаващата я среда.

Първоначално учените са отглеждали слузта в блюдо на Петри и са я хранили с овесена каша. След като достигнала определени размери, те я пресадили върху кората на дърво, от която е започнала да се храни.

В момента "капката" е преместена в терариум и може да бъде видяна от посетителите на зоопарка.