МО: Не сме спирали руски сайтове

Актуални новини
14:01 - 28 Февруари 2022
3275
МО: Не сме спирали руски сайтове

Министерството на отбраната не е ограничило достъпа до руски сайтове и телевизии на територията на България, съобщиха за "Сега" от ведомството.

"Нямаме законовия лост да го направим", казаха от пресцентъра на МО. Потребители в социалните мрежи се оплакват, че нямат достъп до руски информационни канали. По техни думи от доставчика на интернет услуги са им обяснили, че сайтовете са ограничени по нареждане на Министерството на отбраната.

Засега единствено най-големият доставчик на сателитна телевизия в България - "Булсатком" обяви, че спира излъчването на спонсорирания от властта в Русия канал Russia Today. Изпълнителният директор на компанията Станислав Георгиев заяви, че това се прави в знак на подкрепа с украинския народ и за да се осъди руската агресия. Към момента останалите доставчици на телевизия не са съобщили, че ще последват примера.

В същото време Румъния затваря всички пропагандни сайтове на Москва. Russia Today вече няма да се излъчва в Румъния, а сайтът на руската пропаганда Sputnik ще бъде блокиран, съобщи в понеделник говорителят на правителството Дан Карубунару, предаде БГНЕС.

"Съществуват редица мерки, които румънските власти предприеха през този период, за да блокират някои източници, определени като разпространяващи фалшиви новини в контекста на кризата в Украйна. От тази вечер последният оператор, предоставящ телевизионни услуги, ще спре излъчването на Russia Today в Румъния.

Нито един оператор няма да има тази активна услуга", каза той. Подобна мярка е насочена и към друг руски пропаганден сайт - Sputnik. В списък с уебсайтовете за фалшиви новини, действащи в условията на украинско-руската криза, има още 9 руски сайта, които ще бъдат блокирани.

Освен това продължават хакерските атаки срещу държавни медии и правителствени сайтове в Русия. На страницата на ТАСС се появи съобщение с броя на загиналите руски войници в Украйна, а малко по-късно достъпът беше изцяло спрян. Беше свален и сайтът на Кремъл Kremlin.ru.

На челната снимка: Сайтът на ТАСС беше свален преди малко