Мока мус с карамелен сос
за 6 порции, 45 мин
Продукти
За мока муса:
70 г тъмен шоколад, 1,5 с.л. разтворимо кафе, 2 с.л. кафе ликьор, 2 белтъка, 1 щипка сол, 20 г захар, 200 мл течна сметана за разбиване.
За карамеления сос: 125 мл течна сметана за разбиване или прясно мляко, 60 г масло, 60 г кафява захар, 45 г готов карамелен сироп, 4 с.л. портокалов сок.
Приготвяне
Мока мусът: Шоколадът се нарязва, разтопява се на водна баня и се оставя да поизстине.
Кафето се разтваря в 2 л гореща вода, смесва се с кафе ликьора и се оставя да се охлади.
Разбиват се белтъците с щипка сол докато се стегнат, добавя се захарта и се бие още около 1 мин. на твърд сняг. Разбива се сметаната и се смесва с леко разбъркване с белтъците.
Сместа се добавя към шоколада и се разбърква. Разпределя се в 6 чаши или купички и се оставя в хладилника за поне 5 часа.
Карамеленият сос: Смесват се като се кипват на котлона сметаната, маслото, кафявата захар и карамеления сироп и къкри 4-5 мин., като се разбърква няколко пъти.
Маха се от котлона, добавя се портокаловият сок и се оставя да изстине.
Със соса се полива муса малко преди поднасяне.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".