Молдова обяви независимост от руския газ

Страната се е включила в енергийната мрежа на Европа „както технически, така и търговски“

Новини
14:56 - 19 Май 2023
1694
Молдова обяви независимост от руския газ

Молдова прекъсна зависимостта си от руския газ. Това обяви премиерът на страната Дорин Речан на форум по сигурността в Букурещ, съобщава "Киев индипендънт".

"Ако в началото на войната (между Русия и Украйна - б.р.) 100% от енергията, потребявана в Молдова, идваше от Русия, то днес Молдова може да съществува без абсолютно никакъв природен газ или електричество от Русия", изтъкна той.

По негови думи Молдова се е включила в енергийната мрежа на Европа "както технически, така и търговски".

Молдова, която граничи и с Украйна, и с Русия, е изправена пред повишена заплаха за сигурността си от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

Руските пропагандатори твърдят, че Украйна, Молдова или НАТО подготвят нападение срещу Приднестровието и предупредиха, че "нападение срещу Приднестровието би било "нападение срещу Руската федерация".

Приднестровието е отцепнически регион, международно признат като част от Молдова, който се поддържа от незаконното присъствие на руски войски.

На 8 май представителят на приднестровската окупация в Москва Леонид Манаков поиска повече руски "миротворци" поради "влошаващата се ситуация със сигурността".

На 21 февруари Речан потвърди, че властите са били запознати с "няколко" руски сценария за дестабилизация на страната, включително план на Русия да поеме контрол над летището в Кишинев.