МОН: Не може Янка Такева да насочва учители към определени учебници

Общество
18:01 - 04 Февруари 2020
2058
МОН: Не може Янка Такева да насочва учители към определени учебници

Министерството на образованието и науката не одобрява и не счита за правилен подходът, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници. Това казаха пред 24 часа от просветното министерство по повод изпратено писмо от председателката на учителския синдикат Янка Такева до директори, в което се лобира за определено издателство.

В писмо до директорите на училищата в страната и областните координатори на Синдиката на българските учители Такева препоръчала на преподаватели да изберат учебници и помагала на издателство “Клет България” (правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000") с мотива, че то 10 г. подпомага издаването на синдикалния вестник и това би било в “духа на доброто социално партньорство”.

След като писмото бе разпространено в медиите, от останалите издателства са сезирали Министерството на образованието. Оттам пък обещаха, че ще се срещнат с издателствата и ще организират Отраслов съвет. От просветното министерство определиха и като недопустима намесата в избора на учебници, като припомниха, че според Закона за предучилищното и училищното образование само учителите имат право да избират по кои от тях ще преподават.