Мондиал'22 - успехи за едни, оставки за други

Селекционери на национални отбори си тръгват заради загубени мачове

Спорт
15:14 - 04 Декември 2022
1422
Мондиал'22 - успехи за едни, оставки за други

Световните първенства по футбол отдавна са вододел за бъдещето на селекционерите на национални отбори. Обикновено успехите се награждават с нови договори, някои несполуки се прощават, но пък откровените провали водят до оставки, пише СЕГА.

И Мондиал 2022 не направи изключение. След изиграването на мачовете в груповата фаза вече четирима селекционери категорично обявиха напускането си, други двама са на крачка да сторят същото, а един бе уволнен.

Пръв оставка подаде наставникът на Иран - Карлош Кейрош. Това бе обяснимо, защото в група В тимът му стана един от първите, загубили шансове да продължат в плейофите, завършвайки на трето място с 3 т. (1 победа, 2 загуби). Кейрош, който бе върнат като селекционер през септември, само два месеца преди турнира, имаше задача да заздрави колектива и подобри представянето. 69-годишният португалец обаче не се справи, а след загубата от САЩ с 0:1 написа в профила си в "Инстаграм": "Беше чест и привилегия отново да стана част от това футболно семейство... Пожелавам на всички щастие, мир, успех и здраве".

 
Последва неуспехът на Мексико, който за пръв път от 1978 г. не успя да прескочи груповата фаза, оставайки на трета позиция в група С с 4 точки (1 победа, 1 равенство, 1 загуба). Селекционерът Херардо "Тата" Мартино нямаше нужда от напомняне и сам обяви намерението си да напусне. "Аз съм най-виновният за това ужасно разочарование. Като човек, отговорен за това, което води до много тъга, поемам изцяло отговорността за този голям провал. Договорът ми изтече, когато реферът изсвири последния съдийски сигнал", заяви аржентинецът.

А сетне дойде може би най-звучният провал до момента на Мондиал 2022 - този на Белгия. Отборът, който е №2 в световната ранглиста на ФИФА и предварително бе поставян сред фаворитите за титлата, остана трети в група F с 4 точки (1 победа, 1 равенство, 1 загуба). Испанецът Роберто Мартинес, който поведе "червените дяволи" към Катар с големи очаквания, също обяви, че се оттегля от поста. След 0:0 с Хърватия той оповести: "Това беше последният ми мач с националния отбор и беше емоционален, както можете да си представите".

В заключителния ден на мачовете в групите Гана загуби с 0:2 от Уругвай и остана на последно място в гр. Н с 3 точки (1 победа, 2 загуби). В резултат селекционерът на африканския тим Ото Адо оповести напускането си. Той обаче посочи, че не представянето на отбора е причина за това.

"Беше ясно, че ще напусна след световното първенство. Моето семейство и аз виждаме бъдещето си в Германия. Дори да бяхме станали световни шампиони, това щеше да е краят. Това е решение за моето семейство", коментира Адо.

Не толкова достойно се получиха нещата при селекционера на Уругвай Диего Алонсо, който просто бе уволнен веднага след неуспеха в група Н. Там отборът остана трети с 4 точки (1 победа, 1 равенство, 1 загуба) и отпадна от по-нататъшната битка. От федерацията са съобщили на Алонсо, че се разделят веднага след победата с 2:0 над Гана, която обаче не стигна за второто място.

Пред напускане са и още двама селекционери. Този на Дания - Каспер Хюлманд, предварително намекна какво ще последва след загубата с 0:1 от Австралия, която закотви "червения динамит" на последно място в група D само с 1 точка (1 равенство, 2 загуби). "Изпълнен съм с огромно, огромно разочарование и неудовлетворение. Просто към опустошен. Съжалявам. Аз нося цялата отговорност за последния ни мач в групата. Вината е моя. На 100%", коментира Хюлманд.

Погледите са насочени и към друг селекционер, чийто отбор се изложи. Ханс-Дитер Флик бе натоварен също с големи очаквания за дълго участие на Германия на турнира в Катар. Но Бундестимът приключи само до група Е, където е трети с 4 точки (1 победа, 1 равенство, 1 загуба). "Все още не мога да кажа дали ще подам оставка. Ще говорим за това. В момента е твърде рано, но скоро ще стане ясно", заяви Ханзи Флик след победата с 4:2, която обаче се оказа недостатъчна за германците.

И разбира се - няма да е изненада, ако развоят на турнира доведе и до следващи оставки. Както е видно, това също е част от играта.