Монтана посреща духови оркестри от три държави

XVII Международни празници "Дико Илиев" ще се състоят от 21 до 23 юли

Култура
12:40 - 19 Юли 2022
3500
Монтана посреща духови оркестри от три държави

Монтана ще бъде домакин на XVII Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев" от 21 до 23 юли. Събитието се организира от общината и се провежда под патронажа на Министерството на културата. В него ще участват духови оркестри и мажоретни състави от България, Гърция и Словения.

По традиция празниците ще започнат с церемония пред паметната плоча на Дико Илиев, която се намира на жилищния блок на бул. "Александър Стамболийски" 23, където е бил домът на композитора. Всички оркестри, участващи в програмата на първата фестивална вечер, ще стигнат с дефилир до барелефа му, за да поднесат венци и цветя в знак на преклонение пред корифея на българското хоро. 

Празничното шествие ще премине по централните улици на Монтана, за да достигне до фестивалната сцена пред Паметника на септемврийци. Откриването на празниците ще започне в 19,30 ч. със съвместно изпълнение от всички оркестри на две от емблематичните произведения на патрона на фестивала - марша "Сливенци при Драва" и Дунавско хоро. След химните на държавите, чиито оркестри участват във форума, ще бъдат връчени наградите на победителите в двете съпътстващи събития на Дико-Илиевите празници - Шестия конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър и Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие".

Концертната програма на Дико-Илиевите празници ще започне с изпълненията на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, с диригент капитан Йордан Илиев. Сред творбите е и "Студентски марш" от Димитър Слабаков, отличен с първа награда в конкурса за нови творби. Духовият оркестър на община Каламария - Гърция, с диригент Янис Кукас, ще се представи с произведения на Дико Илиев, Якоб де Хаан, Питър Леманс, Франко Чезарини и китка гръцки народни песни. В негово изпълнение ще е и сценичната премиера на "Орханийски бучимиш" от Димитър Нинов, спечелил първо място в раздел "Хоро" от конкурса на община Монтана. На финала на първата фестивална вечер ще се изявят домакините от Духовия оркестър "Дико Илиев" към НЧ "Разум 1883" с диригент Пламен Крумов и Мажоретният състав към Общинския младежки дом в Монтана, с хореографка Луиза Стефанова.

Програмата на 22 юли ще започне в 19,30 ч. с дефилир. Наред с добре познатите в Монтана формации - Представителния общински младежки духов оркестър с мажоретки от Троян, "Виво Монтана" и Мажоретния състав към Общинския младежки дом, на сцената ще дебютира Пожарникарският духов оркестър с мажоретки от Лоче, Словения. Той има 102-годишна история и никога не е прекъсвал своята дейност. Музикантите ще свирят под диригентската палка на Миран Петелинч. Мажоретките с ръководителка Гордана Радонович ще направят изпълненията на формацията още по-атрактивни.

Празниците на духовите оркестри, посветени на Дико Илиев, ще завършат на 23 юли с участието на Градския духов оркестър на Видин с диригентка Диляна Цанкова, Духовия оркестър "Костадин Манов" при НЧ "Просвета 1870" в Свиленград с диригент Васил Василев. Ще им партнират мажоретките от Монтана. Гостуващите оркестри от Гърция и Словения ще представят различна програма за закриването на фестивала. 

Своеобразна увертюра към Дико-Илиевите празници ще бъде откриването на изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие". То е насрочено за 21 юли от 11 ч. в експозиционната зала "Кутловица".