Мор от холера в Хаити

Новини
16:18 - 18 Декември 2022
2786
Мор от холера в Хаити

В Хаити стартира кампания за ваксиниране на над 10 процента от населението срещу холера, но контролът на банди върху големи части от територия ще усложни усилията, съобщава БНР.

Карибската страна разполага с 1,17 милиона дози перорална ваксина и ще получи още 500 000. Кампанията ще се фокусира върху хаитяните на възраст от една до пет години, след като почти половината от потвърдените случаи засягат тази възрастова категория. Холерата се разпространи бързо в страната от октомври. Националният отдел по епидемиология е регистрирал над 14 700 предполагаеми случая, близо 1 270 потвърдени случая и над 290 смъртни случая.

Доставките на ваксини са проблем, каза Жан Боско Хулуте, здравен специалист от агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ. „Много страни в момента изпитват епидемии от холера, което води до недостиг на ваксини“, каза той пред АФП. Хулуте отбеляза, че една доза предлага шест месеца защита, докато втора доза може да удължи защитата до цели две години.

Кампанията за ваксиниране ще бъде от 18 до 22 декември, след това от 27 до 28 и ще се съсредоточи върху най-тежко засегнатите квартали и общини. Но заради насилието на банди, опустошаващо обеднялата страна, усилията няма да са лесни. 

„В несигурните зони, особено където е имало отвличания и стрелба, екипите за ваксиниране и комуникации няма да бъдат напълно защитени“, според Хулуте. Той каза, че УНИЦЕФ апелира „там, където бандите контролират, те да осигурят неограничен достъп до екипите, защото това ще позволи на населението да получи тези защитни капки орална ваксина“.

Първата епидемия от холера обхвана Хаити през 2010 г., след като мироопазващите сили на ООН от Непал внесоха заразата. През последвалото десетилетие холерата взе над 10 000 живота. Днес хаитяните осъзнават болезнено опасностите от холерата, но хаосът в политиката, икономиката и ситуацията със сигурността сериозно възпрепятства усилията за обществено здраве. Въпреки че епидемията не беше толкова експлозивна, колкото през 2010 г., тя удари „всяка част на страната“, а кризисните условия „проправят пътя на заразните огнища“, каза Тристан Русет от Панамериканската здравна организация.