Морето на юг завря от риба (СНИМКИ)

Цената на паламуда удари 18 лева, на лефера - 30 лв.

Актуални новини
22:00 - 25 Септември 2021
100401
Морето на юг завря от риба (СНИМКИ)

Морето на юг от Буржас завря от паламуд и лефер, радват се рибарите. Най-доволни са морските вълци в Царево и Ахтопол, където уловът е повече от добър, споделиха те пред Lupa.bg. И от двете морски общини се похвалиха с богат улов и публикуваха снимки във фейсбук. А който иска прясна риба трябва да се разходи само до двете пристанища.

За техен късмет таляните са препълнени с паламуд, като в мрежите сега попадат риби с тегло около кило. Паламудът в българските води на Черно море пристига най-рано в края на август, когато в мрежите попадат екземпляри от по 200-300 грама. В топлото септемврийско море на юг вече се радват на по-едри екземпляри. 

Килограмът върви различно - някъде се предлага по 12-14 лева, на други места по 15-18 лева. Последните туристи, които в момента почиват по Южното Черноморие имат уникалния шанс да похапнат вкусен пресен паламуд, при това с хайвер.

Младите екземпляри се наричат "циганки", а едрите - "туруци". Паламудът се консумира пресен, солен, пушен или консервиран. 

Морето завря и от лефер, похвалиха се запалени рибари по Южното Черноморие пред Lupa.bg. Царят на рибата – леферът, се лови от майстори, като цената достига 25-30 лева за килограм.

След лефера се очаква чернокоп, като добрият улов се очаква да продължи през цялата есен та чак до началото на декември. За улов на лефер са необходими специални чепарета, твърдят опитни рибари. Повечето от тях ги майсторят сами през зимата, когато не излизат в морето. Чепарето е с големи куки и дебела месина.

За примамка на куките се поставят пера от мъжки петел или от фазан, а последният хит сред рибарите са силиконови октоподчета, съчетани с ламе. Те проблясват във водата и привличат рибата. Друга хитрост са воблерите. Това са изкуствени рибки в различни цветове.

Снимка: Стоян Чайков

Чепарето за лефер обикновено се прави с около 30-40 куки, завършва с олово от 1 килограм. Пуска се във водата и се влачи с лодка, като чепарето се държи с ръка. Скоростта на лодката трябва да е ниска, казват рибарите. За този улов е необходимо дълго търпение и голямо обикаляне, докато се усети първият удар. Рибата се движи на пасажи и се хваща на куките една след друга. За всеки рибар това е най-голямото удоволствие. След като рибата е захапала куките, чепарето се обира и постепенно се изтегля до куката с последната риба.

Снимки: Стоян Чайков