Морковена салата с моцарела
за 2 порции, 30 мин
Продукти
1 с.л. кедрови ядки
моркови - около 500 г
½ лимон
2 стръка мащерка
20 г пресен джинджифил
1 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 ч.л. мед
125 г моцарела
Приготвяне
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Оставят се да изстинат.
Морковите леко се остъргват. Разрязват се по дължина на половинки или четвъртинки според големината.
Настъргва се лимоновата кора, изцежда се лимоновият сок.
Обеленият джинджифил се настъргва или се нарязва на дребно. Сотира се за секунди в загретия зехтин или олио.
Прибавят се морковите и се сотират около 4 мин., като се обръщат. Подправя се със сол, черен пипер, наситнената мащерка и меда.
Прибавят се 4 с.л. вода и се готви под капак на слаб огън около 5 мин. Подправя се с лимоновия сок и лимоновата кора и се изваждат от тигана да изстинат.
Гарнира се с моцарелата на парченца и се поръсва с кедровите ядки.
Вместо моцарела, може да се използва бяло саламурено сирене.