Морковена супа с кайсии
за 4 порции, 35 мин

Продукти
1 скилидка чесън
2 глави лук
450-500 г моркови
75 г сушени кайсии или няколко пресни кайсии
1 червено люто чушле
2 с.л. олио или зехтин
сол и черен пипер
1 л зеленчуков бульон
8 клонки стръкчета босилек
½ лимон
1 с.л. мед
Приготвяне
Обелените чесън и лук и лютото чушле се наситняват.
Обелените моркови и сушените кайсиите се нарязват на парчета.
Загрява се олиото и леко се запържват заедно лукът и чесънът.
Добавят се морковите и лютото чушле и се сотира всичко още 5 мин. с разбъркване.
Сипва се бульонът, прибавят се кайсиите и се оставя да заври. Готви се под капак на слаб огън 12-15 мин.
Изцежда се лимонът. Супата се пасира и се подправя с лимоновия сок, меда, сол и черен пипер. Поръсва се с босилека.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".
Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.