Москва иска разрешение да разследва авариите на "Северен поток"

Швеция отказа да сподели констатациите от разследването с руските власти или "Газпром"

ЕС
12:55 - 14 Октомври 2022
1676
Москва иска разрешение да разследва авариите на "Северен поток"

Русия се нуждае от разрешение за своите кораби да провеждат разследване на инцидентите с газопроводите "Северен поток" в Балтийско море. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от "Ройтерс".

"Целият въпрос е в достъпа на нашите кораби, които трябва да имат право на преминаване (до района на инцидентите)", отбеляза той пред репортери по повод усилията на Москва да разследва авариите на тръбопроводите.

Вчера Русия привика посланиците на Германия, Дания и Швеция, за да се оплаче, че представители на Москва и "Газпром" не са били поканени да се присъединят към разследването на течовете по газопроводите "Северен поток".

От руското външно министерство предупредиха, че ако не бъдат допуснати руски експерти да участват в текущите следствени действия, Москва ще счита, че посочените страни прикриват извършителите на тези "терористични актове".

В началото на месеца руският премиер Михаил Мишустин изпрати писмо до шведското правителство с искане руските власти и "Газпром" да бъдат допуснати да участват в разследването.

Швеция обаче отказа да сподели констатациите от разследването с руските власти или "Газпром".

По-рано компанията Nord Stream 2 AG обяви, че не е получила необходимите разрешителни за проверка на повредените участъци на газопровода от Дания, Швеция и Норвегия.

Доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец от това, което според Москва е акт на "международен тероризъм".