Швеция затваря района около течовете на "Северен поток"

Миналата седмица тръбопроводите бяха повредени при подводни взривове

ЕС
16:16 - 04 Октомври 2022
1629
Швеция затваря района около течовете на "Северен поток"

Шведски прокурор, който наблюдава разследването на изтичането на газ от тръбопроводи в Балтийско море, каза днес, че е разпоредил районът да бъде затворен, съобщи Асошиейтед прес.

"Разбирам големия обществен интерес, но сме в началото на предварително разследване и затова не мога да навляза в подробности какви следствени действия предприемаме", заяви снощи прокурор Матс Люнгквист, натоварен с досъдебното производство за "подозиран голям саботаж".

 

Шведската брегова охрана каза, че е забранено кораби, водолази, риболовни и подводни плавателни съдове да се приближават на по-малко от 9,3 километра от двата теча близо до бреговете на Швеция.

През уикенда датските власти казаха, че течовете от газопроводите "Северен поток" 1 и 2 са спрели.

Шведската брегова охрана обаче заяви вчера, че неин самолет е съобщил, че по-малкият теч на "Северен поток 2" се е увеличил и е достигнал около 30 метра в диаметър. Властите не казаха защо течът се е разраснал. Според бреговата охрана другият теч – на "Северен поток 1", е спрял.

Миналата седмица тръбопроводите бяха повредени при подводни взривове близо до бреговете на Швеция и Дания, което доведе до изтичане на метан.