Москва: Киев готвеше атентат срещу Путин, обадихме се на САЩ да го спрат

Топ
13:48 - 06 Август 2024
2591
Москва: Киев готвеше атентат срещу Путин, обадихме се на САЩ да го спрат

Киев е подготвял атентат срещу Владимир Путин и военния министър на Русия Андрей Белоусов, докато са били в Санкт Петербург. Покушението е било избегнато само благодарение на обаждането на руския министър до началника на Пентагона Лойд Остин. Това призна заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в ефира на държавната телевизия "Россия 1".

Че е имало подобен разговор по инициатива на Белоусов до Пентагона съобщи руското военно министерство още на 12 юли, но без да информира за подробности. Едва две седмици по-късно Ню Йорк Таймс пръв разкри детайли, позовавайки се на анонимни запознати източници.

Според тях Белоусов се оплакал, че Украйна подготвя "тайна операция" срещу Русия, която, по сведенията на Москва, била съгласувана с Вашингтон, и предупредил, че това би довело до незабавно изостряне на отношенията между Русия и САЩ. В Пентагона останали изненадани от изявлението на Белоусов, тъй като заявили, че нямат информация за подобна операция, но го възприели много сериозно и предупредили Киев ако има подобни планове, да не го прави.

Чак сега от Москва дадоха подробности по случая. Според Рябков с телефонното си обаждане Белоусов изпратил много сериозен сигнал до САЩ, а и "до някои други столици, контролирани от Вашингтон".

По всичко изглежда, че покушението вероятно е било планирано за 28 юли, когато Путин посети Санкт Петербург за военноморския парад по повод Деня на Военноморските сили на Русия. То се проведе във водите на река Нева и на Сенатския площад в Санкт Петербург.