Москва обвини София, че отравя атмосферата на приятелство

Нямало доказателства срещу руските дипломати

Новини
20:27 - 30 Януари 2020
2199
Москва обвини София, че отравя атмосферата на приятелство

Русия вижда в изгонването на дипломатите от България целенасочено желание да се отрови атмосферата на приятелство между Москва и София и да се провали осъществяването на постигнатите по-рано споразумения. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ние виждаме в поредицата от скорошни събития целенасочено желание и намерение да се провали осъществяването на постигнатите в последните месеци двустранни споразумения и да се отрови атмосферата на приятелство и взаимно изгодно сътрудничество, които трябва да преобладават в отношенията между нашите страни и народи. Ние си запазваме правото за ответни действия. Цялата отговорност за неоснователните и провокативни стъпки лежи на българската страна“, каза тя.

На 24 януари българското външно министерство обяви за персона нон грата един руски дипломат, а член на техническия персонал на руското посолство в София – за неприемливо лице. Двамата служители на посолството имаха 48 часа за напускането на страната ни.

Мария Захарова отново повтори тезата на руските власти, че България не е предоставила материали и доказателства за изгонването на двамата дипломати.
Тя също така припомни, че ден по-рано, на 23 януари българската прокуратура е обвинила трима руснаци за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. Според нея тази история е поредният елемент от антируската кампания, зад която стоят представители на политически елит на страната.

Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет. В рамките на своята компетентност МВнР обяви с ноти за “персона нон грата” един руски дипломат, а за “неприемлив” – член на техническия персонал на руското посолство в София.
Руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР в петък, за да получи нотите. На двамата бе даден 48 часа срок да напуснат страната.
България получи мощна евроатлантическа подкрепа. Посолствата на, САЩ, Великобритания и Канада подкрепиха усилията на страната ни за пресичане на „чуждите зловредни действия“.