Москва потвърди за взривения руски кораб от украински ракети

Русия обаче говори за поражения и един загинал, а Украйна - за пълно унищожение на десантния кораб Ново-черкаск

Русия
18:31 - 26 Декември 2023
4269
Москва потвърди за взривения руски кораб от украински ракети

Новината за взривения руски кораб от украинските сили беша потвърдена от Москва. Русия обаче говори за поражения и един загинал - а Украйна - за пълно унищожение на десантния кораб Ново-черкаск в кримското пристанище Феодосия. Корабът е бил атакуван с управляеми ракети, изстреляни от украински самолети. Киев отрича, че по-късно самолетите са били свалени.

Украинският удар срещу руския десантен кораб в Крим e бил нанесен с крилати ракети, съобщават украински източници. Киев получи такива ракети от Великобритания и Франция. Поразени са и шест сгради, малък брой хора са настанени във временни жилища, съобщават окупационните власти. Според тях, пристанището работи нормално, последвалият пожар е бил овладян. "Новочеркаск" е предназначен за пренос до брега на жива сила и тежко въоръжение.

"Операцията беше планирана от армията и други сили за сигурност. Кадрите наистина са впечатляващи. Унищожен е военен кораб, вероятно пълен с муниции. При наличие на информация за вида боеприпаси на борда, тя ще бъде съобщена по-късно", заяви Юрий Игнат - говорител на ВВС на Украйна.

Украйна нанесе щети на Новочеркаск и през март миналата година при удар срещу окупираното пристанище Бердянск. Според Киев, при същото нападение е бил потопен и руския кораб "Саратов". Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност към военно-въздушните сили, като иронично отбеляза, че Новочеркаск се е превърнал в поредната руска подводница.

"Извършена беше огромна работа. Унищожен беше голям десантен кораб. Той се присъедини към "флота", в който влиза и потопения ракетен крайцер Москва", каза още Юрий Игнат - говорител на ВВС на Украйна.

Руският президент Путин е бил информиран за удара, съобщи Кремъл. Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че тази година армията е изпълнила основната си задача - спиране на украинската контраофанзива:

"Руската армия непрекъснато заема по-изгодни позиции и разширява териториите под свой контрол по всички направления."

Украинските части остават в административните граници на Маринка, битките продължават, съобщи говорител на украинската армия след руските твърдения за падането на стратегическото населено място. Руска телевизия излъчи кадри от Маринка. Според украинската страна, градът е напълно разрушен, но не може да се говори за пълното му завлядаване от Русия.