Москва увеличи на 89 броя на загиналите в Макеевка

Новини
08:04 - 04 Януари 2023
1669
Москва увеличи на 89 броя на загиналите в Макеевка

89 руски военнослужещи са убити при украинското нападение в град Макеевка в новогодишната нощ, съобщи руското министерство на отбраната. Предишните данни бяха за 63-ма загинали. 

В Киев президентът Володимир Зеленски заяви, че трябва да бъде предотвратена нова руска офанзива.

Руското министерство на отбраната посочва като основна причина за атаката в Макеевка неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците, с което са улеснили определянето на местоположението и координатите за удара.

Според руската страна украинците са изстреляли шест снаряда от реактивна система за залпов огън “Хаймарс” по пункта за временно разполагане на руско военно подразделение в района на града в източните покрайнини на Донецк. Сградата е била поразена от “четири ракети с фугасна бойна глава”.

Специална комисия разследва обстоятелствата около случая и въз основа на резултатите виновните ще бъдат подведени под отговорност, допълват от руското командване. 

Всеки опит за нова руска офанзива трябва да бъде провален и благодаря на всички партньори, които разбират това, каза в поредното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той подчерта, че трябва да бъдат засилени отбранителните сили на Киев на фона на плановете на Москва да мобилизира още хора. 

“Не се съмняваме, че настоящите господари на Русия ще хвърлят всичко, което им е останало, и всички, които могат да съберат, за да се опитат да обърнат хода на войната и поне да отложат поражението си. Ние обаче се подготвяме да разрушим този руски сценарий. Русия мобилизира онези, които иска да хвърли на смърт, ние мобилизираме цивилизования свят в името на живота.”

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е планирал днес телефонни разговори с колегите си от Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, съобщиха от Анкара. Информацията за предстоящия разговор между Владимир Путин Путин и Ердоган беше потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. По информация на ТАСС двамата лидери ще обсъдят регулирането на ситуацията в Украйна.