Москва вече е женски град след мобилизацията

Някои мъже, възмутени от нахлуването в Украйна, емигрираха още, когато избухна войната

Русия
16:21 - 21 Октомври 2022
3138
Москва вече е женски град след мобилизацията

След обявяването на частичната мобилизация Москва вече изглежда като град, в който живеят само жени, пише в свой материал американското издание Ню Йорк таймс.

Авторите на статията са посетили руската столица и са разговаряли с нейни жители. Те отбелязват, че мъжете на обществени места и в заведения за обществено хранене са в пъти по-малко отпреди. Една част от тях са мобилизирани и изпратени на фронта в Украйна, мнозина други са избягали в чужбина, за да се спасят тъкмо от това, а тези, които все още остават в Москва избягват да излизат по улиците, за да не бъдат спряни и да им бъдат връчени повиквателни.

Някои мъже, възмутени от нахлуването в Украйна, емигрираха още, когато избухна войната; други, които намериха смелост да се опълчат на Кремъл, също заминаха, защото се страхуваха от затвор и репресии. Но повечето от мъжете, които напуснаха града през последните седмици, просто искаха да избегнат мобилизацията или се страхуваха, че Русия ще затвори границите си, пишат журналистите след разговори с московчани.

Ако през лятото, местните се наслаждаваха на топлото време и градът изглеждаше така сякаш нищо не се е променило и Русия не води война, то сега вече се усещат последствията от войната, включително от санкциите. 

Кризата се усеща на първо място в заведенията, чийто оборот е намалял драстично. Много търговски помещения спешно се отдават под наем. Местните медии съобщават, че посещаемостта на един от най-големите стриптийз клубове в Москва е намаляла с 60%, както и че там има много по-малко охранители – те или са били мобилизирани, или са избягали от страната. "За онези мъже, които останаха в столицата, движението из града стана тревожно и изнервящо", допълват кореспондентите на изданието.