Мост в Балтимор рухна, след като бе ударен от кораб

Двама души бяха извадени живи от ледените води, но се издирват още

САЩ
15:00 - 26 Март 2024
4085
Мост в Балтимор рухна, след като бе ударен от кораб

Кораб, натоварен с контейнери, се блъсна в моста Франсис Скот Кий в Балтимор, щата Мериленд и го срути. Невероятното видео от инцидента показва как огромното съоръжение, дълго 2,5 км, рухва. По това време по него са се движели автомобили, които са паднали във водата. Инцидентът е станал около 1:27 ч. местно време (7:27 ч. българско).

Корабът "Дали", причинил катастрофата, плава под сингапурски флаг и половин час преди да се удари в моста е отпътувал за Коломбо, Шри Ланка.

Спешните служби издирват най-малко 20 души, за които се смята, че са във водата, заяви Кевин Картрайт, директор по комуникациите на противопожарната служба в Балтимор. Минимум седем коли са паднали в реката. Двама души бяха извадени живи от ледените води, но приливът затруднява работата на водолазите, освен това там все още е нощ и видимостта не е голяма. Властите се опасяват и че температурата на водата е под нулата.

„Нашият фокус в момента е да се опитаме да спасим тези хора“, каза още Картрайт. Според него е твърде рано да се каже колко хора действително са пострадали, но описа срутването като „развиващо се събитие с множество жертви“.

Мостът Франсис Скот Кий е наречен на бившия федерален прокурор на окръг Колумбия и автор на американския химн. Той бе дълъг 2632 м, като най-голямото разстояние между подпорите му бе 366 м - третата най-дълга непрекъсната мостова арка в света. 

Мостът минаваше над устието на река Патапско и отиваше към външното пристанище на Балтимор. Той бе започнат през 1972 г. и пуснат в експлоатация на 23 март 1977 г., като имаше 4 пътни платна за движение. По моста минаваха средно по 11.5 млн. превозни средства годишно.