МОСВ: Vera SU трови морето край Яйлата

Актуални новини
18:31 - 27 Септември 2021
653
МОСВ: Vera SU трови морето край Яйлата

Има замърсяване на морската вода от товара на кораба Vera SU край защитената местност Яйлата, съобщи МОСВ. 

Това са показали анализите на резултатите от двете водни проби, взети на 25 септември, коите е направила Басейнова Дирекция „Черноморски район“ (БДЧР). 

По време на проверката бяха взети две водни проби от акваторията на Черно море – първата до товарния кораб „Vera SU” в посока открито море, а втората - пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

Резултатите от изпитване на пробите за азот нитритен показват, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба.

В момента екип от експерти на БДЧР и РЛ - Варна са на място за повторна проверка и пробонабиране. 

Междувременно от Министерството на транспорта информираха, че корабът е укрепен с доставените тази сутрин резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка.

Извършен е водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран. Той трябва да осигури извозване и складиране на продукцията на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.