Мозъчна операция беше предавана пряко във Фейсбук

25-годишната Джена Шард е оставена будна, за да може да разговаря с хирурзите

Новини
12:26 - 31 Октомври 2019
2617
Мозъчна операция беше предавана пряко във Фейсбук

Мозъчна операция на млада пациентка, извършена от неврохирурзи от Тексас, САЩ, беше отчасти предавана пряко във Фейсбук, съобщи Франс прес.

За целите на интервенцията 25-годишната Джена Шард е оставена будна, за да може да разговаря с хирурзите и да ги насочва.

Операцията е продължила четири часа и половина. Извършена е от екип от Методисткия медицински център в Далас, Тексас. Прякото предаване във Фейсбук е продължило около 40 минути. Към сряда видеото е гледано от близо 100 000 души.

Джена Шард страда от епилептични пристъпи в резултат на възпаление на кръвоносни съдове в левия слепоочен дял. Затова е засегнат говорът й, обяснява ръководителят на отделението по неврохирургия Нимеш Пател.

Медикаментите се оказват неефикасни, поради което специалистите решават да я оперират, за да отстранят инфектираната маса. Обикновено подобни операции се извършват под пълна упойка. В случая обаче лезията се намира в твърде деликатна зона и хирурзите решават, със съгласието на пациентката, тя да остане в съзнание, за да може да говори и да ги направлява в създаването на "карта" на мозъка й.

"Подобна операция, макар да е в "репертоара" ни, не е рутинна. За да сме наясно как да достигнем и отстраним лезията, трябваше да определим безопасните зони, т.е. функционалните части на мозъка, за да не засегнем частта, която отговаря за говора", казва Нимеш Пател.

В хода на интервенцията пациентката изрежда списък с думи като "птица", "куче", "пеперуда" и числа, докато хирурзите стимулират различни зони в мозъка. "Ако тя не е в състояние да произнесе проста дума, това означава, че зоната не е безопасна. Говорихме дори за кучето й, за да проверим способността й за запаметяване", допълва Пател.

Джена Шард, студентка по физиотерапия, е пожелала операцията да бъде предавана пряко с цел да образова зрителите за операциите в будно състояние".